Skip to content

Biztonságos és pihentető nyugdíjas kirándulások

  Pihentető, de közben élményekkel teli üdülésre vágysz? A nyugdíjas kirándulások között csak előre megszervezett és kötött programokkal teli buszos utazásokat találsz? Cikkünkben ismertetünk néhány belföldi úticélt, ahová érdemes ellátogatni a teljeskörű kikapcsolódásért. Olyan hasznos tanácsokkal szolgálunk, amelyek megkönnyítik a felkészülést és biztosítják a gondtalan időtöltést nyugdíjasok számára!

  Nyugdíjas kirándulások: tartalmas pihenés belföldön

  A nyugdíjas éveknek nem kell unalmasan telniük! Számos eseménydús, mégis pihentető belföldi úticél várja a mozgalmas életmódra vágyó idősebb korosztályt. Az alábbiakban bemutatunk 3 olyan települést, ami tökéletes választás lehet az élmények gyűjtésére, aktív pihenésre és a relaxálásra egyaránt.

  Dég

  A Fejér vármegyében található csendes község számos programlehetőséget kínál az oda látogatók számára. A zavartalan, Balaton közeli pihenőhely kis mérete ellenére, Magyarország egyik legjelentősebb klasszicista kastélyát rejti. A Festetics-kastély lélegzetelállító angol parkjának felfedezésére érdemes egy teljes napot szánni. A felújított park látványosságai közé tartozik a hatalmas Szerpentin-tó és a szigetén álló mesebeli Hollandi-ház. Ha túrázás közben elfáradnál, a gondozott kertben akár piknikezni is lehet. Ráadásul a dégi kastély belépő árak kedvezőek! Igazán aktívan töltenéd az üdülést és akár a település környékét is feltérképeznéd? A környező falvakban izgalmas múzeumok, nyugalmas horgásztavak, reneszánsz stílusban épült vár, egy ökoturisztikai központ és egyéb látnivalók is meglátogathatóak.

  Nyáron pedig a Balatonban is megmártózhatsz, hiszen a legközelebbi part csupán 20 percnyire található. A helyközi járatokkal ráadásul a települések közötti utazás sem okozhat gondot. Az egyhangú, szervezett nyugdíjas kirándulások helyett érdemes próbát tenned Fejér vármegye békés településével, Déggel!

  Ha megszállnál a községben, a Kisdió Vendégház az aktív kikapcsolódás tökéletes színhelye lehet. A felújított parasztház Dég központi utcájában található. Ha a kikapcsolódás alatt a főzéssel sem bajlódnál, a vendégháztól pár percnyire található étteremből akár házhoz szállítással, menüben is rendelhetsz. A kényelmes, mosogatógéppel, több férőhellyel és hatalmas kerttel rendelkező házban a felhőtlen időtöltés garantált.

  Unalmas szervezett nyugdíjas kirándulások helyett, élményteli kikapcsolódás? Irány a Kisdió Vendégház!

  Nyugdíjas kirándulások - Hollandi-ház
  Nyugdíjas kirándulások – Hollandi-ház

  Salgótarján

  Nógrád vármegye székhelye különleges, kevésbé ismert látnivalókat is rejteget. Salgótarján Cserhát, Karancs és Medves hegységeinek találkozásánál helyezkedik el, így az oda látogatók igazán közel érezhetik magukat a természethez. A városban tett kirándulás során semmiképp nem érdemes kihagyni a XIII. században épült Salgó várat, melynek tornyából egészen a Mátráig lehet ellátni. A természet és a kirándulás kedvelőinek szintén kihagyhatatlan látnivaló a Boszorkánykő, a meseszép Somoskői bazaltorgona, vagy a 17 hektáron elterülő Somoskői Vadaspark. Ha az üdülés elengedhetetlen múzeumlátogatás nélkül, akkor sem kell aggódni, hiszen Salgótarjánban található Magyarország első földalatti bányamúzeuma.

  Az űrkutatás és a csillagászat kedvelőinek biztosan felejthetetlen élmény lesz az Uránia Csillagvizsgáló, ahol a látogatók felfedezhetnek csillagképeket, megnézhetik a Hold krátereit és kőzeteket vizsgálhatnak meg közelről. Az erdei séták során elfáradt túrázókat frissítő italokkal, ebéddel vagy uzsonnával várja az Eresztvényi Látogatóközpont. Ha pedig elbizonytalanodnál, hogyan folytasd a kirándulást, vagy csak kifogytál az ötletekből, a központban túraleírásokat, programajánlatokat és geoparki séta terveket kérhetsz a dolgozóktól. Salgótarján remek választás az aktív időtöltés és a természet kedvelőinek.

  Nyugdíjas utazások - Salgótarján
  Nyugdíjas utazások – Salgótarján

  Cserhátszentiván

  A szintén Nógrád vármegyében, azonban Pásztói járásban található Cserhátszentiván a csendes kikapcsolódás legkiválóbb helyszíne. Ha csak kiszakadnál a hétköznapokból és egy nyugalmas, természetközeli községben pihennél, ne is keress tovább! Szállj meg egy hangulatos, domboldalon található vendégházban, a szomszédok és autók zajától pedig garantáltan távol kerülsz.  Ha a pihenés mellett mégis felfedeznéd a környéket, ezeket a településeket, látnivalókat és élményeket nem érdemes kihagyni:

  • Alsótold: Bercsényi Fazekas múzeum
  • Felsőtold: Kéz kilátó 
  • Hollókő: Hollókői vár, Ófalu, Palóc babamúzeum, Falumúzeum, Postamúzeum
  • Pásztó: Pásztói strandfürdő, Nyikom-bérci Gortva-Jójárt kilátó
  Nyugdíjas kirándulások belföldön
  Nyugdíjas kirándulások belföldön

  Tippek utazáshoz nyugdíjasoknak

  Ha idén a buszos nyugdíjas kirándulások helyett úgy döntesz, kötöttségek nélkül vágsz neki az utazásnak, érdemes alaposan és körültekintően felkészülni. Az alábbiakban olyan utazási tanácsokat adunk, amelyekkel biztosíthatod a gondtalan és váratlan problémák nélküli időtöltést.

  1. Utasbiztosítás

  Az utasbiztosítás az utazók védelmét szolgáló biztosítási forma. Külföldi és belföldi nyaralás esetén egyaránt érdemes megfontolni a szükségességét. A biztosítások kötésekor több féle szolgáltatás és csomagajánlat is elérhető, amely kiterjedhet az esetleges balesetek, sérülések, betegségek bekövetkezésére, a poggyász elvesztésére és egyéb káreseményekre. Utasbiztosítás a legtöbb biztosítónál, de akár légitársaságoknál és utazási irodáknál is köthető, érdemes azonban körültekintően meghozni a döntést. 

  Bár többnyire külföldi utak esetén szokás biztosítást kötni, váratlan események azonban belföldi nyaralások során is történhetnek, amelyek beárnyékolhatják az időtöltést. Javasoljuk, hogy mérlegelj az üdülés pontos időtartama, az úticél és az egyéni igényeid alapján.

  2. Megfelelő felkészülés

  Biztos, hogy mindent becsomagoltál, amire a nyaralás során szükséged lehet? Bosszantó helyzetet szülhet, ha otthon marad a kedvenc könyved, a fürdőruhád, esetleg egy fontos gyógyszer. Javasoljuk, hogy indulás előtt készíts egy alaposan átgondolt listát, rajta minden hasznos és szükséges elemmel. Ilyen lehet például:

  • személyes okmányok
  • fizető eszközök
  • foglalás kinyomtatva
  • elektronikai eszközök (telefon, telefontöltő, fényképezőgép)
  • fontos gyógyszerek, fájdalomcsillapító, sebtapasz
  • fürdőruha
  • túracipő
  • könyvek, újságok

  3. Veszélyes úticélok elkerülése

  Az ideális nyaralóhely kiválasztásához az utasbiztosítás és az alapos felkészülés mellett, a célpont biztonságát is érdemes figyelembe venni. A zavartalan időtöltéshez légy körültekintő és gyűjts információt a kiválasztott úticélról. Bár belföldön kevésbé kell tartani attól, hogy az üdülőhely veszélyes, az alábbi tippek követésével azonban minimalizálhatod a kockázatokat. Nyugdíjas kirándulások biztonsági tippek:

  • Nézd meg a településről szóló híreket!
  • Olvasd el a szálláshely értékeléseit!
  • Tekintsd meg balatoni nyaraló kiadó cikkünket, amelyben a gyakori átverésekről írunk!
  • Értesítsd barátaid és szeretteid arról, hogy elutazol! Oszd meg velük az utazás részleteit!

  Nyugdíjas kirándulások összefoglalás

  A nyugdíjas éveket színesebbé teheted felejthetetlen utazásokkal és életre szóló élményekkel. Ha nem szeretnél a sokszor túlzottan kötött programokkal teli, buszos nyugdíjas kirándulások közül válogatni, könnyedén megtervezheted te magad is az üdülést. Cikkünkben bemutattunk három kiváló belföldi úticélt a teljes körű kikapcsolódáshoz, valamint olyan tippekkel szolgáltunk, amelyekkel elkerülheted a váratlan és kellemetlen meglepetéseket.