Skip to content

Dég látnivalók: izgalmas Dég környéki látnivalók

  Dég egy lélegzetelállítóan gyönyörű község Fejér vármegyében, az Enyingi járásban. A 64-es főút mellett fekvő község a Balaton partjától 20 percnyi autóútra található. Dég természeti környezetét löszvölgyek, dombok, patakok és tavak teszik igazán elbűvölővé. Sokaknak a Festetics-kastély miatt cseng ismerősen Dég neve. A község és környéke dégi kastély mellett egyéb izgalmas lehetőségekkel kecsegtet. Dég látnivalók sokaságát nyújtja. Bejegyzésünkben megismerheted a legizgalmasabb Dég környéki látnivalókat!

  Dég látnivalók: élmények, amiket kár kihagyni

  Dégi kastély (dégi Festetics-kastély)

  Dégi látnivalók listánk első és legismertebb eleme a Festetics-kastély. A község területén található Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amely valaha a Festetics család tulajdonában volt. A Festetics-család, egészen pontosan Festetics Antal kérte fel Pollack Mihályt, a neves klasszicista építészt, hogy tervezze meg a családi nyári rezidenciát. Érdekesség, hogy a dégi Kastély a Nemzeti Múzeum épületéhez építészeti előképül szolgált, némileg hasonlít is a két épület.

  A dégi kastély hajdan a hazai szabadkőművesek titkos levéltárának őrzője volt, de sajnos az iratoknak nyoma veszett. Később, miután 1944-ben a Festetics család elhagyta a dégi kastélyt, német hadikórházként, majd árvaházként funkcionált. Ezek az évek nem tettek jót a Festetics-kastélynak. Az eredeti berendezés egy részét elpusztították, a maradékot pedig ellopták a háború után. A Festetics-kastélyt körülölelő hatalmas angolpark is sérült ebben az időszakban. Szerencsére az elmúlt évek szorgos munkája során mind a dégi kastélyt, mind a dégi kastélyparkot fantasztikusan felújították. A kastély teljes pompájában eredeti stílusú berendezésekkel és nem utolsó sorban remek programokkal, kiállításokkal és új szolgáltatásokkal 2022. novemberében nyitott meg. A dégi kastéllyal ugyan nehéz betelni, de önmagában is csodás élmény sétálni egy nagyot a faluban és a környéken. A program további előnye, hogy a ​​dégi kastély belépői kedvező árúak.

  Dégi kastély belépő árak: felnőtteknek 3000 Ft, parkjegy 1000 Ft

  Pontos cím: Dég, Dégi Festetics-kastély, Hunyadi János út 11, 8135

  Parkolás: ingyenes

  Festetics-kastély nyitvatartás: 

  április 01. – október 31. között 10:00-18:00 minden nap, hétfőn zárva

  november 01.- március 31. között 10:00-17:00 minden nap, hétfőn zárva

  Dég látnivalók - Dégi kastély (dégi Festetics-kastély)
  Dég látnivalók – Dégi kastély (dégi Festetics-kastély)

  Dég kastélypark

  A dégi kastélyparkot átszelő patakokon 11 tündéri gyalogos híd épült. Három kilométeres sétányt varázsoltak a túrázni vágyóknak. Erre szükség is van, hiszen Magyarország legnagyobb angolparkja a dégi kastélypark, amelyet három patak találkozásánál alakítottak ki. A szépen gondozott kastélypark legfőbb látványossága, a hosszan elhúzódó Szerpentin-tó, illetve a szigetén álló lenyűgöző Hollandi-ház, amelyről a cikkben később részletesen olvashatsz. A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatsz, vagy biciklizhetsz egy hatalmasat. Ha úgy döntesz, körbejárod, szánj rá egy egész napot, de minimum egy délelőttöt, mert a park hatalmas és rengeteg látnivalóval szolgál. A dégi Kastély közvetlen közelében a rózsakert és a teniszpálya, a hatalmas kőből faragott padok, rajta egy-egy híres ember idézetével visszarepít a történelmi időkbe. A dégi kastélypark hatalmas fái előtt kis táblák igazítják útba a botanika szerelmeseit, és ha tavasszal mész, szinte beleharapnál a dúsan termő medvehagymákba. Fontos, hogy az angolparkba kutyusodat is magaddal viheted, illetve ha szeretsz horgászni, a csodás vízparton megteheted. A dég kastélypark látogatási adatai:

  A dégi kastélypark a Festetics-kastélyhoz tartozik, így a nyitvatartás, belépődíj és cím is megegyezik a fentebb ismertetettekkel.

  Dég látnivalók - Dégi kastélypark
  Dégi látnivalók – Dégi kastélypark

  Dég Hollandi-ház

  Dég látnivalók listánk következő eleme a dégi Festetics kastély angolparkjának ékköve, a Hollandi-ház. A dégi Hollandi-ház meglepő nevét az épületet egykoron díszítő holland festmények és porcelánok után kapta. A Hollandi-ház impozáns épületének földszintje valaha tehénistállóként szolgált, az emeleten pedig a tüdőbeteg Festetics Andor gróf és Pejacsevich Lenke grófnő lakott. A grófnő nem büntetésből, hanem saját elhatározásból osztotta meg hajlékát a tehénkékkel, ugyanis kora orvostudományának álláspontja szerint az istállóból felszálló ammóniagőz és a friss tehéntej jótékony hatást gyakorolt egészségi állapotára. A dégi Festetics kastély lelkes új vezetése mindent megtesz azért, hogy a látogatók a régi pompájában lássák a Hollandi-ház épületét és az azt körülvevő angolparkot, így a korhű állapot visszaállítása céljából 2022-ben felújításon esett át és ismét látogatható belülről is. Dég Hollandi-ház látogatási adatok:

  A Dég Hollandi-ház a Festetics-kastélyhoz tartozik, így a nyitvatartás, belépődíj és cím is megegyezik a fentebb ismertetettekkel.

  Dégi dézsma pincesor

  Borkedvelők figyelem! A dégi Kastély egykori földesurának pincesora a dégi kastélyparkon belül nyújt pazar látványt. A pincesor föld alatti tárolóhelyek sokasága, melyek olyan méretűre készültek, hogy a bort szállító lovaskocsik is kényelmesen behajthattak. A pincesor felett egy üvegház állt, a mai napig megtekinthető Narancsház, ahol a Festetics család asztalára kerülő déli gyümölcsöket, zöldségeket termesztettek. Az üvegház előtti földterület támfalába épült a tizenegy nyílásos pincesor. A dégi kastélypark túra során kihagyhatatlan látnivaló!

  A dégi dézsma pincesor a Festetics-kastélyhoz tartozik, így a nyitvatartás, belépődíj és cím is megegyezik a fentebb ismertetettekkel.

  Balaton part (Panoráma-kilátó, Kisfaludy-kilátó)

  Neked is a Balaton a Riviéra? Számodra sem nyár a nyár, ha nem mártóztál meg a Balaton hűs vizében? Dég mindössze 35 kilométerre fekszik a Balaton partjától. A községről a leggyorsabban Balatonvilágos, vagy Balatonakarattya közelíthető meg. Ha Balatonvilágoson jársz, bakancslistás hely az ingyenesen látogatható magaspart Panoráma kilátó, ahonnan káprázatos látvány nyílik a Balaton keleti medencéjére és a Bakony hegyeire. Nem csoda, hogy több híres festőt is alkotni inspirált a táj. A kilátó parkja kötelező látnivaló a szerelmeseknek, hiszen itt áll a Sóhajok Hídja, amelynek korlátját számtalan kis lakat díszíti, a soha el nem múló szerelem zálogaként, hiszen a legenda szerint az itt fogant szerelem múlhatatlan.

  Ha kevésbé vagy romantikus alkat, akkor irány a magasparti sétány, vagy ha inkább biciklire pattanál, a park mellett halad el a Balatoni Bringakörút. Balatoni panorámában és csodás kilátásban Balatonakarattyán sincsen hiány. A balatonakarattyai Kisfaludy Kilátóról a Tihanyi félszigetig láthatunk el, sőt, tiszta időben még az Apátságot is megpillanthatjuk és ha fürödni támad kedved, a kilátóból a lefelé vezető falépcsőkön lesétálhatsz a vízpartig.

  Dégtől Siófok sincsen messze. Siófokon nem érdemes leragadni az Aranypart színes forgatagában, ha kipancsoltad magad a 4 kilométer hosszú szuperül kiépített, családbarát strandon, irány a Siófoki Hajóállomás. A menetrend szerint induló hajók között megtalálod a a gyereknek hatalmast élmény nyújtó kalózhajót, vagy bulizhatsz egyet a Bulihajón, de akár csak tehetsz egy kört és megcsodálhatod a vízről a “magyar tengert”. Külön kedvencünk a hajóállomás közelében lévő Jókai park és sétakert, amely télen-nyáron egyaránt csodás túraprogram, nyáron pedig szabadtéri koncertek színhelye. Szívesen élveznéd a balatoni kikapcsolódást kiskedvenccel? Balaton kutyás strand cikkünkben megismerheted a balatoni ebbarát strandokat! Az egyik legjobb ingyenes fürdőhely, a balatonvilágosi szabadstrand adatai az alábbiak.

  Név: Balatonvilágos szabadstrand

  Cím: Balatonvilágos, Zrínyi út 28-30, 8171

  Belépő: ingyenes

  Parkolás: ingyenes

  Dég látnivalók - Balaton part
  Dégi látnivalók – Balaton part

  Dég horgásztó

  Peca lehetőségek és horgász szállás Balaton környékén sok akad. Fejér vármegye számos kevésbé ismert horgász lehetőséggel is kecsegtet, egyike ezeknek a dég horgásztó. A dégi Kastély csodálatos angolparkja három patakkal és egy tóval is büszkélkedhet, így a horgászat szerelmesei itt is hódolhatnak a szenvedélyüknek. A dégi kastélyparkon kívül, a dégi kastélytól 300 méterre található a romantikus elnevezésű Álmoktava horgásztó. A tó hihetetlenül gazdag élővilággal rendelkezik, árnyas ősfák veszik körbe és a közepén egy kis sziget helyezkedik el, ahonnan szintén lehet horgászni. A dégi horgásztó körül komoly horgászélet zajlik, lehet bográcsozni, büfé üzemel, a fekete öves horgászok kempingezhetnek is, hiszen éjszakai horgászat is lehetséges. Dég horgásztó adatok:

  Név: Álmoktava horgásztó

  Cím: Dég, 8135

  Átlagos vízmélység: 1,6 méter

  Nyitva tartás: február 15 és november 1. között 06:00-22:00 között

  Díjak: éves díj 35000 Ft, napidíj 3500 Ft, sportjegy 2000 Ft, gyerekjegy 1000 Ft

  Dég látnivalók - Dég horgásztó
  Dég környéki látnivalók – Dég horgásztó

  Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)

  A Dég katolikus templom (Szent Anna-templom) 1820-ban épült, Pollack Mihály tervei alapján klasszicista stílusban. Az ikonikus templom a község látképének meghatározó eleme. Az alábbi 1933-ban készült képeslapon a Dég katolikus templom látható az utcafront irányából.

  Dég látnivalók - Dég katolikus templom képeslap 1933-ból
  Dég katolikus templom képeslap 1933-ból

  A Dég katolikus templomot 1993-ban a veszprémi püspökségtől csatolták a Székesfehérvári Egyházmegyéhez. A Szent Anna-templom kertjében az alapítás évében állított emlékmű látható. A csodálatos templomra szálláshelyünk ablakából nyílik kilátás.

  Név: Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)

  Cím: 8135 Dég, Széchenyi u. 56.

  Dég látnivalók - Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)
  Dég látnivalók – Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)

  Y vendéglő és Pizzéria, Káloz

  Ha Dég látnivalóinak felfedezése közben megéhezel, ki ne hagyd az Y vendéglőt! Hihetetlenül gazdag választékkal és ízekkel várnak az év minden napján, ami a jó hír, hogy a vegetáriánusokra is gondolnak bőséges saláta kínálatunkkal. Nyáron nyitva tart hangulatos teraszuk is, a kiszolgálás pedig gyors, kedves, a hangulat családias és házhoz is szállítanak. Y vendéglő és Pizzéria adatok:

  Cím: Káloz, Bajcsy-Zsilinszky u. 26, 8124

  Parkolás: ingyenes

  Telefonszám: +36309646210

  Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 08:00-20:00, pénteken 08:00-21:00, szombaton 11:00-21:00, vasárnap 11:00-20:00

  Enying cserepes csűr (fazekas műhely)

  Hangulatos vidéki környezetben a vendégek megismerkedhetnek a fazekasmesterség rejtelmeivel és a műhellyel. Az itt készült igényes népi és modern kerámiákat meg is vásárolhatják.

  Cím: Enying, Rákóczi u. 18, 8130

  Pakolás: ingyenes

  Telefonszám: +3622372176

  Gillányi-hegy (I. és II. világháborús emlékmű)

  Dég és a Festetics család története végleg összefonódott és erre nem csak a dégi kastély a bizonyíték. Jó eséllyel a Festetics család állíttatta a háború áldozatainak emlékére a dégi Gilányi-hegyen álló emléktáblát. A vöröskő talapzaton egy tekintélyt parancsoló, fekvő oroszlán szobor áll, amely Burján Jenő 1927-es alkotása. A nemzeti levéltár oldalán az alábbi olvasható az emlékműről.

  “A dégi Gillányi-hegyen található emlékművet, amit Burján Jenő kőfaragó készített, a talapzaton olvasható tábla szerint a Festetics család és a község lakossága állíttatta. A hősi halottak névsorát tartalmazó márványtábla, amely a második világháború előtti képeslapokon jól látható, a háború során megsemmisült. Több mint hat évtizeddel később, 1988. decemberében a tanácselnök tájékoztatta a tanácsülésen résztvevőket az első világháborús emlékmű társadalmi munkával történt felújításáról, és arról, hogy 1988. október 29-én megemlékezést tartottak az emlékműnél. A Fejér Megyei Hírlap 1988. november 2-án név szerint is megemlítette az 1925-ben állított alkotás felújításában részt vett személyeket és szervezeteket. A helyi kisiparosok Jobbágy Károlyné szervezésében végezték a munkálatokat, az emlékmű feliratát pedig Németh József készítette el társadalmi munkában. Millenniumi emléktáblát avattak az emlékműnél 2000. augusztus 19-én. A táblán a következő felirat olvasható: A magyar állam születésének 1000. évfordulóján népünk küzdelmeinek dicső emlékére a 2000. évben állíttatta Dég község Önkormányzata.”

  A második világháború hőseiről gondozott parkban áll egy obeliszk, oldalán egy-egy jelképes sírral emlékeztek meg a helyiek. Az emlékmű bármikor látogatható, azonban célszerű világosban megtekinteni, mivel nincs világítás a szoborhoz vezető lépcsőnél.

  Cím: Dég, Enyingi u. 1, 8135 (Gillányi-hegy)

  Parkolás: ingyenes

  Nyitvatartás: bármikor látogatható

  Avatás: 1925

  Alkotó: Burján Jenő

  Simontornya vár

  A Dég látnivalók lista következő eleme a Simontornya vár. Az 1270-es években épült vár 1975-től működik múzeumként. Állandó kiállítások:

  • vártörténeti tárlat,
  • Tolna vármegyei nemesi ősgaléria,
  • Bazsonyi Arany festőművész alkotásai,
  • az időszaki kiállításokon kortárs művészek alkotásai kerülnek bemutatásra.

  A Simontornya vár elérhetősége és egyéb fontos adatai:

  Cím: Simontornya, Vár tér 10, 7081

  Telefonszám: +3674486354

  Nyitvatartás: 10:00-16:00, hétfőn zárva

  Belépőjegy ára: 1000 Ft felnőtteknek, 500 Ft diákoknak, 1000 Ft a tárlatvezetés családok részére

  Soponya horgásztó

  A Dég közelében elhelyezkedő Soponya bővelkedik horgásztavakban. Kedvencünk, az “Én tavam” horgásztó, amely kibérelhető baráti társaságok részére, amikor a csapaton kívül senki más nincs a három hektáros tó körül, így a privát pecakaland garantált.

  Cím: Soponya, 8123

  Telefonszám: +36703122183

  Árak: a tó bérleti díja 48000 Ft / nap

  Soponya Ökocentrum

  A soponyai Ökoturisztikai Központ kihagyhatatlan célpont a természet szerelmeseinek. Nagyvadkert, horgásztó, madárvilág kiállítás és horgásztanya várja minden évszakban az érdeklődőket.

  Cím: Soponya, 8123

  Telefonszám: +3622450007

  Nyitvatartás: 07:00-16:00

  Ár: ingyenes

  Parkolás: ingyenes

  Soponyai Ökocentrum
  Soponyai Ökocentrum

  Sáregres aranyponty halászati múzeum

  Régmúlt időket idéző halászati eszközök, valaha rendszeresen használt hálók, haltartó edények, tapogatók, mind-mind tematikusan kiállítva, egységekbe rendezve kápráztatják el a látogatókat.

  Cím: Sáregres, Rétimajor, 7014

  Telefonszám:+3625509190

  Nyitvatartás: 07:00-15:00 (Érdemes felhívni a múzeumot, a nyitvatartás változhat!)

  Tác Gorsium régészeti park és szabadtéri múzeum

  Dég látnivalók listánk újabb eleme a Tác Gorsium régészeti park és szabadtéri múzeum. A régészeti park és múzeum Gorsium római kori szépségét tárja fel előttünk. A park 150-200 hektár területen fekszik és valaha katonai tábor volt. A feltárások során talált kőemlékek, síremlékek az út mellett kerültek kiállításra. Helytartói palota, laktanya épület, városvédő fal idézi a IV. század építészeti stílusát. A csodálatos történelmi sétát nyáron szabadtéri koncertekkel, színházi bemutatókkal érdemes megspékelni, de valódi csemege itt a Múzeumok Éjszakája is.

  Cím: Tác, külterület, 8121

  Ár: 1200 Ft felnőtt teljes árú jegy, 600 Ft kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas), elérhetőek csoportos és családi jegyek is

  Telefonszám: +36703386167

  Nyitvatartás: november 1. és március 31. között 08:00-16:00, április 1. és október 31. között 10.00-18.00 óra

  Soponya, Zichy-kastély

  A Zichy familia is kedvelte ezt a gyönyörű vidéket, az 1751-ben épített kúriát a településen. 1807-ben Zichy István építette át klasszicista stílusban az épületet Pollack Mihály tervei alapján. Sajnos a háború a Zichy kastélyt sem kerülhette el, kifosztották és megrongálták az épületet. Jelenleg nem látogatható, pedig a gyönyörű épület és a 47 hektáros kastélypark csodás látnivaló. A Zichy-kastély címe: Soponya, Árpád u. 4, 8123.

  Ozorai Pipo várkastélya

  Ozora nem csupán a híres nyári fesztiválról ismert, érdemes feltérképezni a középkori várkastélyt, ami a település híres műemléke. A területet az Ozorai család birtokolta. Mivel fiú utód nem volt a családban, Ozorai Borbála és olasz férje (aki felvette az Ozorai Pipo nevet) 1416-tól építették az erős várat, hogy megvédjék a falut a törököktől. A kastély régészeti feltárása már 1970-ben elkezdődött, jelenleg felújítva, teljes pompájában látogatható.

  Cím: Ozora, Várhegy u. 1, 7086

  Telefonszám: +3674498652

  Nyitvatartás: 09:00-17:00, hétfőn zárva

  Belépőjegy: 2500 Ft felnőtteknek, 1250 Ft diákoknak és nyugdíjasoknak, további család és csoportos jegyek érhetőek el

  Dég látnivalók, amelyeket kihagytunk

  A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült. Dég látnivalók sokaságát nyújtja. Számos étterem, kocsma, kiránduló hely és sportlehetőség kimaradt a cikkünkből. Ha van olyan izgalmas, Dég környéki látnivaló, amit szívesen látnál a listán, írd meg nekünk emailben és frissítjük a cikket!

  Dég körüli látnivalók összefoglalás

  Dég körüli látnivalók cikkünkben számos izgalmas kirándulási lehetőséget ismerhettél meg. Az aktív pihenés jelentése új értelmet nyer egy túrázással töltött nap után. Ha kedvet kaptál bebarangolni a környéket és szívesen töltődnél fel egy ilyen gyönyörű helyen, keress fel minket! A Kisdió Vendégház egy modernizált, autentikus parasztház Dég község szívében. Az ebbarát pihenőhely az év egészében látogatható.