Skip to content

Dég: csodaszép község 20 percre a Balaton partjától

  Dég egy valódi ékszerdoboz. Fejér vármegye délnyugati részén a 64-es út mentén,  Székesfehérvártól 42-, míg a Balaton partjától 30 kilométerre fekszik. A község nevezetessége a dégi Festetics-kastély. A hangulatos településen található Magyarország legnagyobb angol parkja, a dégi Hollandi-ház és két fantasztikus horgásztó. Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent Dégről!

  Dég története

  Dég már 1000 éve lakott település, de az igazi élet a 18. században indult el, amikor a Balaton környékét kedvelő Festetics család, egészen pontosan Festetics Antal, az ország akkori leggazdagabb köznemese, megbízta az akkor még pályája elején álló Pollack Mihályt a család nyári rezidenciájának megtervezésével. Érdekesség, hogy  Pollack tervezte Festetics Antal pesti villáját is. Dég az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, gondozott utcái, ápolt parkjai, barátságos házai önmagában is remek séta helyszínek.

  Dég horgásztó - Festetics-kastély 1978-ban (Forrás: Fortepan)
  Dég horgásztó – Festetics-kastély 1978-ban (Forrás: Fortepan)

  Dég elhelyezkedése

  Dég község elhelyezkedése kedvező azok számára akik kedvelik a Balaton közelségét. A lélegzetelállító szépségű község Fejér vármegye délnyugati részén található. Könnyedén megközelíthető a 64-es főútról.

  Cím: 8135 Dég

  Vármegye: Fejér

  Legközelebbi balatoni strand: 30 kilométer (20 perc autóút)

  Székesfehérvár távolság: 42 kilométer

  Budapest távolság: 99,9 kilométer (M7-es autópálya)

  Dég látnivalók

  Dég látnivalók sokaságát kínálja a utazóknak. A Festetics család jóvoltából Dég műemlékekben gazdag település. A község katolikus temploma az 1820-as években épült szintén Pollack Mihály tervei alapján. A dégi Kastélyt körülvevő, jelenleg is álló műemlék jellegű épület fantasztikus hangulatot ad a településnek. Érdemes megtekinteni a református parókiát, illetve a négy háborús emlékművet, melyet a 20. század háborús áldozatai tiszteletére emeltek. Az első világháborús emlékmű a Gillányi-hegyen, a második világháborús emlékmű a református templomkertben található, külön park épült a német és az orosz katonák tiszteletére a kastély közelében.

  Szeretnél többet megtudni a témában? Olvasd el Dég látnivalók cikkünket!

  Dég látnivalók - Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)
  Dég látnivalók – Dég katolikus templom (Szent Anna-templom)

  Dég kastély

  A dégi Festetics-kastély Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi klasszicista kastélya. Ahogy említettük, Festetics Antal bízott a kiemelkedően tehetséges és a kor divatos építészeként híres Pollack munkásságában, így a Dég kastély és a Nemzeti Múzeum főhomlokzata közötti hasonlóság nem a véletlen műve. A kastély arca mégsem ez a homlokzat, hanem a hatalmas park felé néző portikuszos homlokzata. Az épületnek nem ez az egyetlen építészeti meglepetése, az ovális díszterem például nem a megszokott módon, az épület közepén, hanem a jobb szárnyban helyezkedik el. A keleti szárnyban lévő második ovális terem még inkább eldugott, valószínűleg azért, mert a Kastély a szabadkőműves találkozások gyakori színhelyeként szolgált, mi több, egyenesen a hazai szabadkőműves mozgalom központja volt akkoriban. Maga Festetics Antal is a szabadkőműves páholy tagja volt. Amikor Ferenc József 1795-ben betiltotta a mozgalmat, Festetics Antal megvásárolta a teljes osztrák és magyar szabadkőműves archívumot és a dégi kastélyba szállíttatta. Sajnos a kastély államosítása után a felbecsülhetetlen iratoknak nyoma veszett.

  A dégi Festetics-kastély minden termének és szobájának megvan a maga története. A háromszintes épület U alakot kapott, a kor divatjának megfelelően, természetesen a Festetics család minden igényét kielégítve, mivel a kastély a család nyári rezidenciájaként szolgált, helyett kapott benne a pazar bálterem, illetve a kastély melletti teniszpálya is. A frissen felújított kastélyban fantasztikus kiállítást rendeztek be. A földszinten helyet kapott  a Festetics család életét, kedvenc időtöltéseit, valamint a kastély történetét bemutató tárlat.  Az első emeleten a szabadkőművességgel kapcsolatos interaktív, izgalmas kiállítás található.

  Szívesen megismernéd a Festetics-kastély történetét? Érdekel mennyibe kerül a belépőjegy? Olvad el Dég kastély bejegyzésünket!

  Dég Festetics-kastély
  Dég Festetics-kastély

  Dégi Hollandi-ház

  A szigeten álló csodálatos vörös téglás meseház 1891-ben épült. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország egyik legimpozánsabb tehénistállója Dégen található, ugyanis a Dég Hollandi ház földszintje tehénistállóként szolgált, emeletén pedig Festetics Andorné lakosztálya helyezkedett el. A grófné tüdőbetegségben szenvedett és az akkori medicina álláspontja szerint az istállóból felszálló ammónia jótékony hatást gyakorolt a betegségére. Ekkoriban a dégi Hollandi házat hajóval, ma már szerencsére egy gyönyörű fahídon  keresztül gyalogolva lehet megközelíteni.

  Dégi Hollandi-ház
  Dégi Hollandi-ház

  Dég kastélypark

  Tévedés lenne azt hinni, hogy a Festetics kastély az egyetlen látnivaló Dégen, ugyanis a kastélyt egy 300 hektáros park öleli körül. Közép-Európa legnagyobb angolparkja egy valódi kertművészeti alkotás és önmagában is egy izgalmas úti cél lehet. A kastélypark három patak találkozására épült, közvetlenül a kastéllyal szemben pedig egy kis szigetet alakítottak ki, mely a Hollandi-háznak ad otthont. A hatalmas park minden szeglete gondos tervezés eredménye, bővelkedik a növényzeti ritkaságokban és tágas tisztásokon gyakori látogatók az őzek is. A park lenyűgöző méretei, gondozott sétányai, ősfái, növényritkaságai és a patakokon emelt hófehér hidacskák visszarepítenek az időben. A dallamos madárcsicsergés pedig megnyugtatja az idegeket. Az angolpark számos melléképületnek ad otthont, érdemes tehát körbesétálni.

  A kastély előtti fenyőligetekkel körülvett tisztástól a szerpentin-tó végén található egy sírdomb, ahol a Festetics család tagjai alusszák örök álmukat.  Séta közben remek fotótéma a melléképületek nagy része, például a kiskastély, mely földszintjén az istállóknak, felül a cselédségnek adott helyet, a kocsiszínek, a teniszpálya, vagy a csodálatos Narancsház, mely tulajdonképpen a Festetics család üvegházaként szolgált az alatta elterülő dézsma pincesorral, ahová hajdanán egy lovaskocsi is behajthatott. A parkban biciklizni, tűzgyújtás nélkül piknikezni, engedéllyel pedig a tóban horgászni is lehet. További öröm, hogy a Dég kastély belépő árak igen kedvezőek. A kastélypark kedvelt filmes helyszín. A Kincsem (2017) és a Vörös Veréb (Red Sparrow, 2018) című filmek jeleneteit a dégi kastély parkjában forgatták. 

  Dég látnivalók - Dégi kastélypark
  Dég látnivalók – Dégi kastélypark

  Dég horgásztó

  A Dégen található Dég Park-tó, valamint az Álmoktava horgásztó látogatását nemcsak azoknak ajánljuk, akik kedvet kaptak a horgászathoz, hanem azoknak is, akik kikapcsolódnának a természetben és pihennének. Ha te is a pecázás szerelmese vagy, olvasd el Dég horgásztó cikkünket, amelyben megismerheted a község két legnépszerűbb tavát!

  Dég horgásztó - Álmoktava horgásztó-kemping
  Dég horgásztó – Álmoktava horgásztó-kemping

  Szállás Dégen? Irány a Kisdió Vendégház!

  Szállás Dégen? Irány a Kisdió Vendégház! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!