Skip to content

Dég horgásztó: árak, nyitvatartás, hasznos információk

  Frissítés 2022.05.16. – A kastélyparkon belül sajnos határozatlan ideig nem lehet horgászni napijeggyel, kizárólag egyesületi tagok számára lehetséges a horgászat. A Kastéllyal szemben elhelyezkedő Álmoktava horgásztó azonban szeretettel várja a horgászokat, további információ a cikkben.

  Számos Balaton környéki település őrzi a horgászat hagyományát. Dég, mely maga is egy Balatonhoz közeli község, egyike a kedvelt horgász üdülőhelyeknek. A Dégen található Dég Park-tó, valamint az Álmoktava horgásztó látogatását nemcsak azoknak ajánljuk, akik kedvet kaptak a horgászathoz, hanem azoknak is, akik kikapcsolódnának a természetben és pihennének. Dég horgásztó cikkünkben megismerheted az említett pecahelyek nyitvatartását, belépőjegyek árát és egyéb sajátosságait! Továbbá megosztunk néhány hasznos információt is, amit minden látogatónak érdemes tudnia ezekről a horgásztavakról.

  Dég horgásztó tudnivalók

  Dég egy csodaszép község Fejér megyében, az Enyingi járásban. A 64-es főút mellett fekvő község a Balaton partjától mindössze 20 percnyire található. Dég látnivalók sokaságát kínálja. A horgászok nagy örömére, a községben 2 peca lehetőség is elérhető. Dég horgásztó lehetőségek:

  • a Dég Park horgásztó
  •  és az Álmoktava horgásztó.

  Szívesen pecáznál egy múlt századot idéző angolkertben a Festetics kastély-tövében? Inkább megismernél egy barátságos horgász közösséget? Mutatjuk, miért érdemes ellátogatni a festői szépségű horgásztavakhoz!

  Dég Park horgásztó

  A Dégi Park-tó legfőbb különlegessége, hogy Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyának, a dégi Festetics-kastélynak az elbűvölő parkjában található. A látogató elé már a kastélykertbe történő belépéskor varázslatos látvány tárul, később pedig számos természeti szépséggel találkozhat. A csodálatos környezet és a magával ragadó táj miatt a Dég Park-horgásztó nemcsak azoknak ideális, akik horgászni vágynak, hanem azoknak is, akik csak kikapcsolódnának egy kellemes sétával a kastélyparkban.

  Dég horgásztó - Festetics-kastély 1978-ban (Forrás: Fortepan)
  Dég horgásztó – Festetics-kastély 1978-ban (Forrás: Fortepan)

  A Dég Park-tavat a Park-tó Horgász Egyesület működteti és gondozza már hosszú évek óta. A parkban található autentikus Hollandi-házat öleli körbe mintegy 7 hektárnyi alapterületen. Érdekessége, hogy három vízfolyás találkozásánál került kialakításra még az 1800-as évek végén, így története is régre nyúlik vissza. A tavat mesterségesen hozták létre azzal a céllal, hogy fokozzák a Festetics-kastély parkjának esztétikai értékét, továbbá, hogy a tó élőhelyet biztosítson számos vízi állat- és növényfaj számára. A Dégi Park-tó vizét a Bozót-patak frissíti. A tó élővilága rendkívül gazdag. Számtalan halfaj megtalálható benne, többek között:

  • ponty,
  • amur,
  • karikakeszeg,
  • dévérkeszeg,
  • aranykárász,
  • ezüstkárász,
  • compó.

  Továbbá a tóban teknősöket, békákat, gyíkokat, különleges madarakat is gyakran lehet látni. Az 1,2 méter átlagmélységű tóban csuka, süllő és akár 5 kilogrammos harcsa is horogra akadhat, ha éppen szerencséje van az embernek. Évente körülbelül hat alkalommal végeznek a tavon halasítást, mely során mesterségesen szaporítják a tóban lévő halak számát. A tóhoz kezdő horgászok és gyerekek is bátran jöhetnek! Amennyiben hosszabb távú látogatást, kirándulást tervezel és szívesen maradnál akár több hetet is, a Park-tó környékén található Kisdió Vendégházban érdemes megszállni. Hiszen a kedvező árú, modernizált autentikus parasztház csupán 5 percnyire található a Dég horgásztó partjától.

  Dég horgásztó - Dég Park horgásztó
  Dég horgásztó – Dég Park horgásztó

  Nyitvatartás

  A Dég Park-tó 10:00-18:00 között látogatható keddtől vasárnapig, hétfőn pedig a Festetics-kastély és az angolkert zárva tart. A nyitvatartás ünnepnapokon változhat.

  Dég horgásztó elérhetőség

  A horgászattal vagy a parkkal kapcsolatos kérdéseket nyitvatartási időben az alábbi elérhetőségeken tudják megválaszolni.

  Telefonszám: +36302518528

  Email cím :deg.parkto@gmail.com

  Megközelíthetőség

  A Dég Park-tó Fejér megyében, Dég településen található. Körülbelül 40 km-re helyezkedik el Székesfehérvártól és a 64-es számú főútról közelíthető meg. Budapest felől az M7-es autópályáról lehet megközelíteni. A 70-es kilométerkőnél jobbra, a Tác-Gorsium felé szükséges fordulni.

  Dég Park-tó pontos címe: 8135 Dég, Dégi Festetics-kastély, Hunyadi János út 11.

  Belépőjegyárak

  Horgászathoz belépőjegy váltása szükséges, tehát ingyenesen nem látogatható. A horgásztó üzemeltetése, karbantartása és tisztítása, valamint az évenkénti haltelepítés jelentős kiadásokat eredményeznek a park fenntartóinak, a látogatók pedig az anyagi hozzájárulással nagy segítséget tudnak nyújtani a Dég Park-tó eredményes működtetéséhez és fenntartásához.

  A Dég Park-tó 2022-ben érvényes belépőjegy árai a következők:

  • Felnőtt napijegy: 4000 Ft
  • Felnőtt hetijegy: 15000 Ft
  • Felnőtt éjszakai jegy: 3000 Ft
  • Ifjúsági napijegy: 2500 Ft
  • Ifjúsági hetijegy: 10000 Ft
  • Ifjúsági éjszakai jegy: 2000 Ft
  • Gyermek napijegy: 1000 Ft
  • Gyermek hetijegy: 5000 Ft

  Sajnos 2021. szeptemberében a park úgy döntött, hogy napijegyet csak érvényes állami jeggyel rendelkezőknek lehet majd kiadni. Ha egy napos halászatot terveztél, akkor a Dég Park-tó számodra nem az ideális hely, hacsak nem rendelkezel eleve állami jeggyel. Ellenben, ha akár több hétre is tervezel Balaton környékére látogatni, esetleg pont Dégen szállsz meg, mindenképpen érdemes megnézned a kastélyparkot, és akár egy hetes horgász bérletet is kiválthatsz!

  Jegyvásárlásra a következő helyeken van lehetőség:

  • 8135, Dég, Bajcsy-Zsilinszky utca 15. (Garázs söröző),
  • 8135, Dég, Kossuth Lajos utca 28. (Coop üzlet)
  • 8130, Enying, Lajos utca 41. (Tisztavíz Horgászbolt És Kisállat-felszerelés horgászbolt)

  Parkolás

  A Festetics-kastély környékén számos ingyenes parkolási lehetőség van. Bár a parkot sokan látogatják, a parkolókban mindig van szabad hely. Autóval vagy akár biciklivel közvetlenül a bejáratnál kényelmesen le lehet parkolni és a parkolás teljes mértékben ingyenes a hét minden napján. A parkolóknál rengeteg fa van, melyek árnyékot adnak, így attól sem kell tartanod, hogy a legnagyobb nyári hőségben felmelegszik majd az autód.

  Álmoktava horgásztó-kemping

  Második népszerű Dég horgásztó helyszín, melyet érdemes meglátogatni a horgászat kedvelőinek az Álmoktava horgásztó és kempingező. A tó Fejér megyében, Dég községben található nem messze a Festetics-kastélytól. Az Álmoktava horgásztó őshonos fákkal árnyékolt helyen található, kellemes atmoszférájának köszönhetően pedig a nap bármely szakaszában ideális helyet jelent a horgászathoz. A terület 70%-ban védett a naptól, és olyan részek is kialakításra kerültek, ahol esőben is lehetséges horgászni. A mintegy 5 hektár területen elhelyezkedő természetes tórendszer két tóból áll:

  • egy kisebb, 1,4 hektáron elhelyezkedő tavacskából,
  • valamint egy 3,5 hektáron elterülő nagyobb tóból, melyek vizét 8 forrás táplálja és frissíti rendszeresen.

  Az Álmoktava horgásztó átlag vízmélysége 1,5 méter, de olykor eléri az 1,7 métert is. Az egyik tó őshal állományos, vagyis természetes módon előforudlő halszaporulattal rendelkezik, míg a másikba mesterségesen telepítenek havonta halakat. Utóbbit “verseny tónak” is becézik, mert gyakori helyszíne az évente megtartott horgász versenyeknek. A dégi horgásztavak, köztük az Álmoktava horgásztó is rendkívül sokszínű élővilággal rendelkezik. Az Álmoktava tóban megtalálható többek között ponty, amur, kárász, compó, csuka, süllő és busa, így mindenki kifoghatja a maga kedvencét.

  Azoknak, akik meglátogatnák a tavat, fontos tisztában lenniük azzal, hogy mely horgászati módok engedélyezettek. Elfogadott horgászati módok közé tartozik az úszós, fenekezős horgászat, a feederezés, valamint a pergetés. Rakós botot lehet használni, bojlizáshoz viszont a tó nem megfelelő. Összefoglalva, a fogható halak:

  • ponty (5 kilogrammig lehet elvinni),
  • amur (5 kilogrammig lehet elvinni),
  • csuka (3 kilogrammig lehet elvinni),
  • kárász,
  • keszegfélék,
  • busa,
  • compó (minden esetben vissza kell engedni a vízbe).

  A használható horgászmódszerek:

  • pergetés,
  • fenekezés,
  • feederezés,
  • match,
  • rakós,
  • etetőhajó.

  Egy jeggyel egy ember horgászhat legfeljebb 2 horgászbottal, míg a 18 év alattiak egy bottal. A fogott halakat távozás előtt lemérik. A plusz halakat kilóra meg lehet venni. Az étkezés miatt nem kell aggódnod, ugyanis a tó területén hideg- és melegkonyhás büfé üzemel, ahol hagyományos hazai ételeket kóstolhatsz meg. Ha nem találnál valamiért fogadra valót, akkor a környéken számtalan vendéglőből tudsz frissen elkészített házi ételeket rendelni, akár még pizzát is! Egy horgásztó nem lenne teljes a bográcsozó helyek nélkül. A tó környékén számtalan bográcsozó hely van, illetve kerti grillsütők is, ahol meg lehet sütni a frissen fogott halat. Gyermekeknek nyáron lehetőségük van az immár 6 éve működő horgász táborban is részt venni. A részletekkel kapcsolatban érdeklődj a megadott elérhetőségek egyikén!

  Dég horgásztó - Álmoktava horgásztó-kemping
  Dég horgásztó – Álmoktava horgásztó-kemping

  Dég horgásztó nyitvatartás

  Az Álmoktava horgásztó minden nap reggel 6:00 órától este 21:00 óráig várja a horgászvizek kedvelőit. Éjszakai horgászat minden nap van. Amennyiben éjszakai horgászaton szeretnél részt venni, este 21:00 óráig érkezz meg, mert utána már kapuzárás van.

  Elérhetőség

  Az ügyfélszolgálati munkatárs nyitvatartási időben kereshető fel az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

  Telefon: +36706204753 vagy +36705010613

  Email: almoktava@gmail.com

  Megközelíthetőség

  Fehérvártól 40 kilométerre található, Balatonvilágostól pedig 20 kilométerre. Budapest felől érkezőknek az M7-es autópályán, a Székesfehérvári bevásárló központnál kell lehajtania a pályáról, majd a 63-ason Szekszárd felé tovább menni. A Kisdió Vendégháztól gyalog 5 perc alatt elérhető a horgásztó.

  Cím: 8035 Dég, Álmok tava.

  Belépőjegyárak

  Az Álmoktava horgásztó és kemping 2022-ben érvényes belépőjegy árai a következők:

  • Sporthorgász jegy: 2300 Ft
  • Éjszakai jegy: 3500 Ft
  • Ifjúsági jegy: 1200 Ft
  • Gyermek jegy: 800 Ft
  • Napijegy: 3800 Ft
  • 24 órás napijegy: 5500 Ft
  • Éves díj: 35000 Ft

  Fontos tudnivalók: Sporthorgász jeggyel csak 5 kilogrammnyi apró hal vihető haza. Az éjszakai jegy este 19:00-től másnap reggel 7:00 óráig használható fel. 21:00-kor zárnak a kapuk, így mindenképp előtte érj oda, ha kipróbálnád az esti horgászást! Napijegy váltása esetén 2 nemes hal és 5 kilogrammnyi apró hal vihető el. A 24 órás jegy reggeltől estig szól.

  Parkolás

  Az Álmoktava horgásztó könnyen megközelíthető autóval és ingyenes a parkolás. A zárt parkoló különösen előnyös mindazoknak, akik éjszaka érkeznek horgászni.

  Horgász szállás Balaton környékén?

  Horgász szállás Balaton térségében tömérdek van, a tökéletes horgásznyaraló megtalálás azonban nehéz feladat. A Balatontól mindössze 20 percnyi autóútra található Dég községben található Kisdió Vendégház kiváló választás lehet, ha csöndes, nyugalmas feltöltődésre vágysz. Miért érdemes ezt a szálláshelyet választani? Mutatjuk!

  • Modernizált, autentikus parasztház.
  • Tökéletes felszereltség.
  • Pár percnyire található az Álmoktava és Dég Park horgásztó partjától.
  • Csupán 35 kilométerre található a Balaton partjától.
  • Kutyabarát és saját kertje van.