Skip to content

Horgász szállás Balaton: erre figyelj horgászház bérléskor

  Horgász szállás Balaton térségében rengeteg van, a tökéletes horgásznyaraló megtalálás azonban nem könnyű. Cikkünkben megismerheted, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni horgászház bérléskor!

  Mi az a horgász szállás?

  A horgászat kellemes időtöltés lehet azok számára, akik szívesen kiszakadnának a mindennapok mókuskerekéből és a folytonos stressz elől inkább egy kellemes tóparton élveznék a csendet, vagy töltődnének a táj látványától. Az ide vezető út viszont nem is olyan egyszerű, kezdő horgászként ugyanis hajlamosak vagyunk bolyongani a hobbinkhoz legmegfelelőbb alapfelszerelések választásának útvesztőjében. Szintén nem kis kihívás megtalálni a tökéletes és zavartalan helyszínt: a megfelelő horgász szállást.

  A horgász szállás olyan apartman, amely vagy közvetlenül a vízparton, vagy a horgász helyszínhez közel helyezkedik el. A horgászház az általános felszerelés mellett, sokszor rendelkezik speciális horgászfelszerelésekkel. Olykor saját stég is tartozik a horgász szálláshoz. Ezen apartmanok bérlése eltérő költségű lehet. Egy horgász szállás Balaton térségében általában magasabb összegért bérelhető, mint egy hasonló apartman, egy kevésbé népszerű pecató környékén.

  Hogyan vágj bele a horgászatba?

  A célnak megfelelő felszerelést viszonylag könnyedén beszerezhetjük bármelyik horgász felszerelést árusító üzletben, de előtte érdemes tájékozódni  rutinos horgász ismerőseinktől, vagy megtekinteni egy-két témában releváns oktatóvideót az interneten, nem mindegy ugyanis, milyen technikát szeretnénk bevetni az eredményes horgászathoz.

  Következő fontos lépésként regisztrálnunk kell a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) rendszerben, ezt online a is megtehetjük. A sikeres regisztráció után horgász kártyát kell igényelni (kivéve, a 15 év alatti horgászoknak, vagy a 90 napig érvényes turista horgászjeggyel horgászóknak). Ugyancsak a HORINFO rendszerében regisztrálhatunk a horgászvizsgára és a sikeres vizsga után harmadik lépésként nincs más dolgunk, mint csatlakozni a számunkra szimpatikus horgászegyesülethez. Az éves horgászegyesületi díj befizetése után igényelhető az  egységes állami horgászokmány. A vizsga részleteiről, az okmányok kiváltásának módjáról a MOHOSZ honlapján részletes tájékoztatót találsz.

  Most érkeztünk el a legfontosabb részhez, a helyszín választásához. A sikerélmény azonnali elérése érdekében érdemes olyan helyszín felé orientálódni, ahová telepítenek halakat. A zavartalan és szabályos horgászat elengedhetetlen feltétele a területi engedély, melyet könnyedén igényelhetsz online a MOHOSZ oldalán. Mielőtt választasz, informálódj, hogy  a 2200 választható halgazdálkodási hely közül, hol tehetsz szert napijegyre, mert lehet, hogy a kiválasztott tó nem válik törzshelyeddé.

  Ha viszont beleszeretsz egy horgásztó környezetébe, felmerül az igény, hogy lehetőleg minél több időt tölts ott új hobbidnak áldozva. A többnapos horgászattal töltött feltöltődés elengedhetetlen kelléke a horgász szállás.

  Horgászház bérlés előnyei

  1. Közel van a horgásztóhoz

  Az ideális szállás közel van a tóhoz, komfortos és segít a horgászatra való felkészülésben. Még jobb, ha a közelben van büfé, ahol feltölthetjük a menet közben kifogyott étel-ital készletet, vagy ihatunk egy finom kávét. Ügyeljünk arra, hogy közel legyen a horgász közösség, hiszen probléma esetén van kitől tanácsot kérnünk.

  Ha pedig az új hobbinkkal töltött nap sikeres, jó, ha van lehetőségünk elkészíteni és családunkkal, barátainkkal elfogyasztani a zsákmányt.

  2. Komfortos, segít a horgászatra való felkészülésben

  Kiemelten fontos, hogy a horgász szállás komfortos legyen. Ha a peca házban nem tudsz kikapcsolódni és fáradtan érkezel a tópartra, az elronthatja a horgászat élményét. Egy ideális horgász szállás rendelkezik az alábbiakkal:

  • kényelmes ágyak,
  • sötétítő a pihentető alvás érdekében,
  • megfelelő hangszigetelés,
  • zárt saját kert.

  3. Közel van a horgász közösséghez

  A horgász közösség közelsége izgalmasabbá és élvezetesebbé teheti a pecázás élményét. Egy fárasztó pecázással töltött nap után kellemes kikapcsolódást nyújthat a peca társakkal megbeszélni a fogásokat és egy ízletes italt elfogyasztani.

  Horgászház bérlés Balatonon
  Horgászház bérlés Balatonon

  Horgász szállás Balaton: erre figyelj horgászház bérléskor

  Ha  a Balatonon próbálnád ki az új hobbid, a szálláslehetőségeknél érdemes figyelni, tartozik-e a házhoz saját stég, illetve kérdezz rá, milyen feltételekkel használhatod azt. Könnyen előfordulhat, hogy a felár ellenében minden szállóvendég élni fog a lehetőséggel, így csak akkor válaszd ezt a formát, ha új barátokkal is szívesen gazdagodnál. Azzal is érdemes számolni, hogy Balaton az egyik legnépszerűbb úticél (és nem csak a horgászok körében), így idejében kell elkezdened a szálláskeresést és foglalást.

  Dégi horgászház: rejtett pihenőhely, közel a Balatoni tóhoz

  Amennyiben csendesebb horgász szállásra vágysz és inkább a pihenésre fókuszálnál, fedezd fel Dél-Fejér vármegye kis gyöngyszemét, Déget.

  Dég látnivalók sokaságát rejti. A település Székesfehérvárhoz és a Balatonhoz is egyaránt közel van és a  horgászok valódi paradicsoma a környék, hiszen Dég büszkesége, a Festetics-Kastély területén belül is lehetőség nyílik horgászni a gyönyörűen gondozott angolpark taván (Dégi Park tó). Szintén meseszépségű a romantikus nevű dégi horgásztó, az ősfákkal övezett, tájvédelmi körzetben fekvő, csodálatos élővilágú Álmoktava. A Dég szomszédságában található Soponya község is meglepetést tartogat a helyi egyesületi tagok által gyönyörűen rendben tartott Soponyai Horgásztóval, mely közelében egy Vadasparkot is meglátogathatsz (Soponyai Ökoturisztikai Központ).

  A dégi Kastély szomszédságában áll a Kisdió vendégház, ahol ideális horgász szállást találsz. A kis vendégház két különálló fürdőszobás vendégszobával és egy jól felszerelt amerikai konyhás nappalival rendelkezik, így tényleg semmi akadálya, hogy este egy finom halászlét készíts a barátaiddal a saját fogású halból. Ha mindezt a szabadban szeretnéd, 1600 négyzetméteres, kerti grillel felszerelt zöldben teheted, amely körülöleli a házat.

  Szeretnél többet megtudni a dégi peca lehetőségekről? Olvasd el Dég horgásztó cikkünket!

  Konklúzió

  A horgászat közel hoz a természethez, a tavak felfedezése mellett számos új látnivalóval is megismerkedhetsz, új tájegységeket fedezhetsz fel. A lényeg, hogy mielőtt belevágsz, fogalmazd meg, mit vársz az élménytől és ne feledd: a horgászat a csend és a türelem sportja.