Skip to content

Balatoni látnivalók: 16 balatoni hely, amit muszáj látnod

  A Balaton, más néven a ,,magyar tenger”, számos látnivalót tartogat a hazai és külföldi látogatóknak egyaránt. Ha idén nyáron szívesen töltenél időt a Balatonon és a környék ,nevezetességeinek felfedezésére is készen állsz, tarts velünk! Cikkünkben balatoni látnivalók sokaságát gyűjtöttük össze, melyeket muszáj megnézned, ha Balatonon jársz.

  Balatoni látnivalók: kihagyhatatlan Balaton környéki látnivalók

  Bár a napozást és a Balatonban való fürdőzést nehezen lehet megunni, időnként talán te is vágysz másfajta kikapcsolódásra. Jártál már más évszakban a tónál vagy mindig csak nyáron látogatod meg? Legtöbben Balatonra kizárólag a nyári forróságban érkeznek, pedig ősszel és télen is varázslatos élményeket lehet szerezni az egész család számára. Szívesen részt vennél egy kellemes őszi gyalogtúrán, miközben felfedezed az észak balatoni látnivalók tömegét? Esetleg a Dél-Balaton látnivalók érdekelnek jobban? Következzenek a kihagyhatatlan Balaton környéki látnivalók!

  Dél-Balaton látnivalók: izgalmas balatoni látnivalók a déli part területén

  Szívesen felfedeznéd a dél-balatoni látnivalókat? Összegyűjtöttünk neked 7 helyet, amit az év bármely szakaszában meglátogathatsz egyedül, barátokkal, a pároddal, vagy családtagokkal, ha egy kis kikapcsolódásra vágytok.

  1. Fonyódi Piac

  Balatoni látnivalók listánk első helyszíne a Fonyódi Piac. Ennek a helyszínnek az említésével elsősorban a gasztro szerelmeseinek, a kézműves és antik portékák kedvelőinek szerettünk volna kedveskedni. A már-már idegenforgalmi látványosságnak számító piactér a Balaton szívében helyezkedik el, így rendkívül gyorsan és könnyen megközelíthető. Nem csupán a helyi lakosok, hanem a hazánkba látogató turisták is előszeretettel keresik fel a friss gyümölcsöket, zöldségeket, népművészeti és iparművészeti termékeket, virágokat, könyveket, festményeket, antik régiségeket kínáló kiskereskedőket.

  Cím: 8640 Fonyód, Hegyalja út 9.

  Nyitvatartás: szerdán és szombaton 07:00-16:00, a többi napon zárva tart

  Balatoni látnivalók - Fonyódi Piac
  Balatoni látnivalók – Fonyódi Piac

  2. Kis-hegy

  Balatoni látnivalók a déli part területén? Akkor irány Kis-hegy! Második helyszínünk a Dél-Balaton látnivalók listánkon a balatonlellei Kishegy, mely a tó egyik legszebb panorámájáról ismert. A Kishegy a külső Somogy dombsághoz tartozó Gamási háton található. A táj legfőbb nevezetessége a Szent Donát kápolna, mely az 1700-as évek elején épült barokk építészeti stílusban. A kápolna a szőlősgazdák védőszentje, Szent Donát után kapta nevét. A Kis-hegy kellemes gyalogtúrát kínál, mely során lehetőség van színpompás gyurgyalag madarakat látni, akik a kápolna környékén fészkelnek. A gyurgyalagot, másnéven méhészmadarat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kétszer is „Az év madarává” választotta. Ha szereted a madarakat vagy érdekel az építészet, látogass el a Kis-hegyre és nézd meg belülről is a kápolnát, illetve a színes madárkákat a természetes élőhelyükön!

  Cím: 8638 Balatonlelle, Kis-hegy

  Balaton legszebb helyei - Szent-Donát kápolna (Forrás: mapus.net)
  Balaton legszebb helyei – Szent-Donát kápolna (Forrás: mapus.net)

  3. Kőröshegyi Levendulás

  A levendula kedvelőknek kihagyhatatlan helyszín. A Kőröshegyi Levendulás egy magyar kisvállalkozás látvány gazdasága Kőröshegyen, a Balaton déli partján. A mintegy 10 év alatt létrehozott egyedülálló levendulabirtok 8 hektár levendulával fogadja a látogatókat. Egyedülálló családbarát programokkal, ingyenes bemutatókkal, fotózáshoz használható elemekkel és 100%-ban helyi kézműves termékekkel lehetsz gazdagabb, ha ellátogatsz a Kőröshegyi Levenduláshoz. A balatoni panoráma is lenyűgöző innen!

  Cím: 8617 Kőröshegy, Dózsa György köz vége

  Email cím: levendulagazdasag@gmail.com

  Telefonszám: +36 30 301 0291

  Nyitvatartás: hétköznap 10:00-18:00, hétvégén: 09:00-17:00

  Dél-Balaton látnivalók - Kőröshegyi Levendulás
  Dél-Balaton látnivalók – Kőröshegyi Levendulás


  4. József Attila Emlékház

  ,,S végigfutván a világi teren,
  A hajnali égre leheveredünk
  És csak csudálkozunk az életen.”
  – József Attila 

  József Attila neve minden magyarnak ismerős. A legendás magyar költő élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. A költő sok pihenéssel, udvarlással és természetesen versírással töltötte napjait a balatonszárszói Palota panzióban egészen szeptember közepéig. A József Attila Emlékház az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű és valós információkkal teli tárlattal várja a hazai és külföldi látogatóit.

  Cím: 8624 Balatonszárszó, József Attila u. 7.

  Nyitvatartás: hétfőn és kedden zárva tart, szerdán és csütörtökön 12:00-17:00, péntektől vasárnapig 10:00-17:00

  Telefonszám: +36308649134

  Belépőjegy ár: teljes árú jegy 1000 forint, diák és nyugdíjas jegy 500 forint, fotójegy 3000 forint 

  Balatoni látnivalók déli part - József Attila Emlékház (Forrás: József Attila Emlékház Balatonszárszó Facebook oldal)
  Balatoni látnivalók déli part – József Attila Emlékház (Forrás: József Attila Emlékház Balatonszárszó Facebook oldal)

  5. Ozorai Pipo vára

  Az 5. látványosság Dél-Balaton látnivalók listánkon az 1416-1426 között épült Ozora Pipo vár. Az itáliai reneszánsz hangulatot felelevenítő, barokk stílusjegyeket képviselő Ozora várkastély a Balaton és a Duna folyó között található Ozora községben. A Pipo Várkastélyként is ismert építmény sokáig az Ozora nemesi család kényelmes főnemesi rezidenciájának számított, napjainkban pedig élményházként működik. Ha szeretnéd megtudni, hogy ki volt Ozora Pipo, hogy milyen fontos történelmi események és emlékek köthetők a nevéhez, látogass el az Ozorai Pipo várba. A lélegzetelállító Ozora vár és a Pipo-kert kihagyhatatlan látnivaló: első kézből nézheted meg Pipo hitvesének a hálószobáját, a díszes tróntermet, a reneszánsz ebédlőt, a vár felszentelt kápolnáját, valamint a fegyvergyűjteményt.

  Cím: 7086 Ozora, Várhegy u. 1. 

  Nyitvatartás: nyári nyitvatartás: hétfőn zárva, többi napon 10:00-18:00;
  téli nyitvatartás: hétfőn zárva, többi napon 09:00-17:00

  Telefonszám: +36174498652

  Belépőjegy ára: felnőtt jegy 2500 forint, diák és nyugdíjas jegy 1250 forint

  Ozorai Pipo vára
  Ozorai Pipo vára (Forrás: pipovarkastely.hu)

  6. Dutra múzeum

  Utolsó előtti program javaslatunk a traktorok rajongóinak kedvez. A Dutra múzeum Balatonbogláron gyűjtőhelye Magyarország legtöbb egyedi Dutra traktorjának. Szeretnéd megismerni a traktorok történetét? A Dutra múzeumban testközelből láthatod Molnár Balázs kiállítását, aki már 15 éves kora óta rajong ezekért a járművekért. A traktorok Balázs otthonában kerültek kiállításra, így a látogatás előre egyeztetett időpontban lehetséges. Szeretettel vár mindenkit, aki szívesen megismerkedne elsőkézből a Dutra traktorokkal!

  Cím: 8630 Balatonboglár, Fonyódi út 39.

  Telefon: +36309375844

  Nyitvatartás: vasárnap 09:0-17:00, többi nap zárva

  Dutra Múzeum
  Dutra Múzeum

  7. Richter Flórián cirkusz és Cirkusz Park

  Családok számára élménydús showműsort kínál a Richter Flórián cirkusz Zamárdiban. Ha szerencséd van, pont kifoghatsz egy fergeteges cirkuszi előadást, melyben a tradíció és a modern cirkuszvilág találkozik egymással. Továbbá, a 2020-ban létrehozott Cirkusz Parkba is ellátogathatsz, ahol testközelből találkozhatsz Szandrával, a Richter Flórián Cirkusz elefántjával is.

  Cím: 8621 Zamárdi, Siófoki út

  Richter Flórián Cirkusz
  Richter Flórián Cirkusz (Forrás: richterfloriancirkusz.hu)

  Érdekelnek Balaton legszebb helyei? Olvasd el a kapcsolódó cikkünket a témában még több izgalmas helyszínért!

  Észak Balaton látnivalók: fantasztikus balatoni látnivalók északi part területén

  Balatoni látnivalók északi part mentén? Az is akad bőven! Íme 7 csodás kirándulóhely a Balaton északi partján, amit feltétlen látnod kell egyszer életed során!

  1. Vonyarcvashegy

  Észak-Balaton látnivalók listánk első helyszíne a Vonyarcvashegy, a Keszthelyi-hegység déli lankáin, mely népszerű üdülőfalunak számít. Számos izgalmas program lehetőség, illetve fantasztikus panoráma várja az ide érkezőket. A település közvetlen közelében kihagyhatatlan látnivaló a Keszthelyi Festetics Kastély, a Hévízi tó, illetve a Kis-Balaton, melyekről listánk további részében olvashatsz majd bővebben! A sport kedvelői biciklit is tudnak bérelni, illetve a Vízisí és Wakeboard pályán lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására is. Ha a Vonyarcvashegyre látogatsz, mindenképpen keresd fel  az alábbi helyeket:

  • Lidó strand
  • 40 Halász Emlékhely
  • Kitaibel Pál kilátó
  • Fénykereszt
  • Festetics Kastély
  • Millenniumi emlékmű
  • Szent Mihály-domb és Szent Mihály kápolna
  • Vashegyi Szűz Mária neve kápolna
  • Piros Kereszt

  Cím: 8314 Vonyarcvashegy

  Balaton látnivalók - Vonyarcvashegy
  Balaton látnivalók – Vonyarcvashegy

  2. Balatonalmádi

  A Balaton északkeleti öble közelében található Veszprém-megyei üdülőhely, Balatonalmádi fürdőkkel, strandokkal, kiránduló helyekkel és világörökségi helyszínekkel vár téged és az egész családodat. A 19. században Almádi a nyaralni vágyó arisztokratáknak kínált lehetőséget a pihenésre és feltöltődésre, manapság pedig mind a hazai, mind a külföldi turisták előtt is nyitva tartja kapuit. Kedvező földrajzi fekvése miatt nagy hagyománya van a szőlőtermesztesztésnek és a borászatnak is. Néhány látványosság és programajánlat:

  • Kézfogás Európa Szoborpark
  • Vörös Homokkő Tanösvény
  • Köcsi tó tanösvény
  • Loyolai Szent Ignác templom
  • Mária-szobor
  • Remete forrás
  • Erődített Református Templom
  • Vitorlás Kikötő
  • Wesselényi strand
  Észak-Balaton látnivalók - Balatonalmádi
  Észak-Balaton látnivalók – Balatonalmádi

  3. Tagore sétány

  Szemet gyönyörködtető látnivaló az év minden szakaszában a Tagore sétány Balatonfüreden. Az emlékfákkal szegélyezett sétaösvény ideális helyszíne egy randevúnak vagy egy békés családi sétának. A Tagore sétány első fáját Rabindranath Tagore, indiai költő, író, zeneszerző, festő, polihisztor ültette, akiről később a nevét is kapta. Később Nobel-díjas hírességek is ültettek fát a sétányon. Salvatore Quasimodo költő, Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Kürti Miklós fizikus, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus nevéhez is fűződik egy-egy gyönyörű fa.

  Cím: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány

  Balaton legszebb helyei - Tagore-sétány (Forrás: Tagore-sétány Facebook oldal)
  Balaton legszebb helyei – Tagore-sétány (Forrás: Tagore-sétány Facebook oldal)

  4. Keszthelyi Festetics-kastély

  A Festetics család számos kastélyt birtokolt Magyarországon, köztük a Dégen található Festetics-kastély, illetve a Keszthelyi Festetics-kastélyt. Utóbbi barokk építészeti stílusjegyeket képvisel, míg a dégi kastély a klasszicista stílusjegyeket mutatja be. A Keszthelyi kastély kiemelkedő jelentőségű műemlék, mely napjainkban kastélymúzeumként működik Balatonon. A dégi és a keszthelyi Festetics-kastélyok Balaton környékének legnépszerűbb látnivalói. A kastélymúzeumokban eredeti, korhű bútorokkal berendezett szobákat csodálhatnak meg a látogatók, miközben megismerkednek a 18-19. századi Festetics család életével és mindennapjaival. A kastélyokat körbeölelő, festői szépségű angolkertek családi piknikezésnek a helyszínei is lehetnek. 

  Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.

  Telefonszám: +3683314194

  Nyitvatartás: 10:00-17:00

  Tudj meg többet a dégi Festetics-kastélyról! Olvasd el dégi kastély témájú cikkünket!

  Festetics-kastély, Keszthely
  Festetics-kastély, Keszthely

  5. Tihany

  Ha Balaton közelében tervezel nyaralni, akkor kihagyhatatlan helyszín Tihany a Balaton északi partján. Szívesen megnéznéd a Tihanyi Bencés Apátságot? Esetleg kirándulnál egyet, mely során felfedezheted a Tihanyi-félsziget látványosságait, egyedülálló földtani értékeit és a gejzírkúpokat? Látogass el Tihanyba és tekintsd meg a következő látványosságokat:

  • Tihanyi Bencés Apátság
  • Tihanyi Panoptikum
  • Kalózmúzeum
  • Indián múzeum 
  • Tihanyi Levendula-ház
  • Tihanyi-kecskeköröm

  Gondoltad volna, hogy Magyarország kirándulás helyszín tekintetben egy igazi ékszerdoboz? Top 10 kirándulás helyszín Magyarországon cikkünkben bemutatunk 10 olyan helyet, amit mindenképpen érdemes legalább egyszer meglátogatnod életed során!

  Balaton legszebb helyei - Tihanyi Bencés Apátság
  Balaton legszebb helyei – Tihanyi Bencés Apátság

  6. Szigligeti-vár

  Tudtad, hogy a Szigligeti vár egyike azoknak a magyar erődöknek, amelyek a török időkben megőrizték függetlenségüket az oszmán elnyomás ellen? Szívesen megismernéd a Szigligeti-vár történetét? Akkor látogass el a Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett található Szigligeti várba, mely izgalmas történelmi kirándulásra invitálja a hisztorikus emlékművek iránt érdeklődőket. Egyedülállóan értékes és izgalmas történelmi kirándulásra lehet számítani egy várséta keretein belül. Csodáld meg testközelből a középkori gyökerekkel rendelkező barokk-konyhát, a várkápolnát, a fegyverkiállítást, valamint a várgalériát. 

  Cím: 8264 Szigliget

  Nyitvatartás: 10:00-16:00

  Telefonszám: +36703715346

  Belépőjegy ár: felnőtt jegy 1000 forint, 0-18 év közötti gyerekeknek jegyár 500 forint (SZÉP kártyával is lehet fizetni)

  Balatoni látnivalók északi part területén - Szigligeti-vár
  Balatoni látnivalók északi part területén – Szigligeti-vár

  7. Balatonfüred

  Balatonfüred a Balaton északi partjának fővárosaként ismert és a Balaton-part legrégebbi üdülőhelyének számít. A terület többek között szénsavas forrásról, vitorlás-kikötőről, hajós kirándulásról, gyermekbarát strandokról, valamint számos szabadidős program lehetőségéről ismert. Látogass el a híres Tagore sétányra, illetve ne hagyd ki Jókai Mór vagy Blaha Lujza villáját se! Ha kirándulásra vágysz, akkor a Lóczy-barlang vagy a Jókai-kilátó a neked való úti cél. Ha Balatonfüreden jársz, mindenképpen látogass el a balatonfüredi Vaszary Galériába is, ahol megismerkedhetsz  balatonfüredi kulturális negyed képzőművészetével.

  Cím: 8230, Balatonfüred

  Balatonfüred
  Balatonfüred

  Balaton körüli látnivalók túrázóknak

  1. Kis-Balaton túra

  A Kis-Balaton nem véletlen oly népszerű a hazai és nemzetközi túrázók körében. A természeti kincsekben és kulturális eseményekben kicsit sem szűkölködő terület egész évben látogatható tanösvénnyel várja a pihenni vágyókat és a természetjárókat. Gyalogos kirándulóknak ideális program a Kis-Balaton séta, mely egy könnyű, 2 kilométeres szakaszon tartó gyalogtúra. A kerékpár szerelmeseinek a „Matula nyomában – Kerékpárral a Kis-Balatonon” könnyed biciklitúrát ajánljuk, mely gyermekek számára sem megterhelő. Ha szeretnél többet megtudni a Kis-Balatonról és a túra lehetőségekről, olvasd el Kis-Balaton túra cikkünket, melyben hasznos kirándulási tippeket osztunk meg! A Kis-Balaton túra útvonalai mellett bemutatjuk a környék egyéb látnivalóit is.

  Kirándulás gyerekkel - Kis-Balaton túra
  Kirándulás gyerekkel – Kis-Balaton túra

  2. Balaton-felvidék gyalogtúra

  A természetben eltöltött idő jótékony hatással van a mentális és fizikai egészségre, ezért javasolt legalább egy héten egyszer kimozdulni egy-egy nagyobb sétára valamilyen természeti övezetbe. Balatonra mindenképp érdemes elutazni kirándulási célból. A Balaton-felvidék gyalogtúra helyszínek Balaton körüli látnivalók sokaságát kínálják a túrázni vágyóknak. Töltődj fel a természetben, hogy készen állj majd az új kihívásokra! Balaton-felvidék gyalogtúra javaslatok:

  • Pálos malom túra
  • Panorámatúra az óriások orgonáinál a Szent György-hegyen
  • Mencshely: egy halom vulkáni hegy
  • Rezi vár – erdők, kilátópontok paradicsomában
  • Haláp – a kifosztott tanúhegyünk feltáruló kincsei
  • Csobánc – Csúcshódítás a Tapolcai-medencében

  Kirándulás gyerekkel? Ezek a gyalogtúrák könnyed, 2 kilométeres séták, amelyek nem nehezek vagy megterhelőek, így akár a gyerekek is veled tarhatnak. A kerékpár szerelmesei is találnak rengeteg szuper útvonalat.

  Túrázás
  Túrázás

  3. Tóti-hegy

  Balatoni látnivalók lista utolsó eleme a Tóth-hegy. A csodálatos panorámát kínáló Tóti-hegy a  Balaton-felvidéken helyezkedik el a Tapolcai-medence területén. Lebilincselő túra helyszínnek minősül, melyet a Balatonra látogatóknak feltétlen látniuk kell. A túra során megtekintheted az egykori kőbánya sziluettjét, a régi pincéket, présházakat, melyek egykor borkészítés helyszínéül szolgáltak, továbbá a Hegymögi szőlőket, bazaltburgonyákat. A hegytetőn 360°-os panoráma vár téged: beláthatod az egész Balatont, illetve a Tapolcai-medencét és a sümegi Csúcsos-hegyet is megszemlélheted. A túra lankás eleinte, de később kicsit meredekebb, így tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk a Tóti-hegyet!

  Tóti-hegy (Forrás: balaton.hu)
  Tóti-hegy (Forrás: balaton.hu)

  Kedvező árú szállás a Balatoni látnivalók közelében? Irány Dég!

  Kedvező árú szálláshelyet keresel a Balaton környékén? Válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!