Skip to content

Kis-Balaton túra: minden amit tudni érdemes

  A Kis-Balaton okkal népszerű a hazai és nemzetközi túrázók körében. A bámulatos természeti kincseket rejtegető, többnyire védettséget élvező terület izgalmas túrázási helyszín. Cikkünkben hasznos kirándulási tippeket olvashatsz! Kis-Balaton túra útvonalai mellett bemutatjuk a környék egyéb látnivalóit is. 

  Mi az Kis-Balaton?

  A Zala megyében található Kis-Balaton a magyar tengertől délnyugatra található tájegység. Kis-Balaton területe a Zala folyó torkolatvidéke. A nagymértékű vízmozgás miatt mocsaras terület, így sokszínű élővilágnak ad otthont. Budapestről mindössze 2 óra alatt elérhető autóval az M7-es autópályán. Érdekesség, hogy az 1800-as években a Kis-Balaton és Balaton között közvetlen kapcsolat volt. A Balaton déli partján végzett vasútfejlesztés miatt komoly vízszabályozási munkálatokat végeztek a térségben. Majd az 1900-as években a mocsaras területek egy részét agrár tevékenységekre kezdték használni. Az 1950-es évekre a Kis-Balaton elvesztette víztisztító és szűrő funkcióját, amely a Balaton vízminőség romlásához vezetett. A Balaton vize nagymértékű eutrofizáció (vízvirágzás) folyamaton ment keresztül a hordalékkal érkező fokozott foszfor és nitrogén miatt. Az 1970-es évek óta több környezetvédelmi intézkedést hajtottak végre a Kis-Balaton állapotmegőrzése és javítása érdekében. Jelenleg a térség nagy része fokozottan védett élőhely. Szívesen megnéznéd milyen hazánk egyik legizgalmasabb mocsárvidéke? Jó hírünk van, a Kis-Balaton túra útvonalai lélegzetelállítóan szép mocsárvidéken keresztül vezetnek. A Kis-Balaton szépségét Tánczos István 4 perces imázs filmje kiválóan szemlélteti.

  Kis-Balaton túra: népszerű tanösvények

  Kis-Balaton túra: Búbos vöcsök tanösvény a Kányavári-szigeten

  Kis-Balaton túra cikkünk első javaslata a Búbos vöcsök tanösvény, amely a Kányavári-szigeten található. Az izgalmas túrahelyszín a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található. A kaland a cikkünk borítóképén is látható meseszép fahíddal kezdődik. Fontos, hogy a Kányavári-szigetre kizárólag gyalogosan és biciklivel mehetsz be, így az autót a fizetős parkolóban kell hagyni. A parkolóban található büfében lehetőség nyílik az étkezésre, ha a fárasztó Kis-Balaton túra meghozza étvágyad. Érdekességek és látnivalók a Kis-Balaton túra alkalmával:

  • madárlesek
  • kiláítótornyok
  • információs táblák

  A 1,5 kilométer hosszúságú túraútvonalat 15 információs pont szegélyezi. A táblákkal bővítheted a ornitológiai ismereteid a Kis-Balaton térségről. A Magyar Nemzeti Parkok oldalán az alábbi túratippel szolgálnak:

  „A Zalavár és Balatonmagyaród közötti útról megközelíthető tanösvény szabadon látogatható, igény szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) szakvezetést biztosít. A tanösvény meglátogatását érdemes összekötni a közeli Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a BfNPI bemutatóközpontjának felkeresésével. A létesítményben a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, bivalytörténeti bemutató és sétaút várja az érdeklődőket játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, így az egész család számára élményt jelenthet a látogatás.”

  Cím: 8753, Balatonmagyaród, Kányavári-sziget

  Túrahossz: 1,5 kilométer

  Állomások: 15 darab

  Sétaidő: 1-1,5 óra

  Kis-Balaton túra (Forrás: Kis-Balaton Facebook oldal)
  Kis-Balaton túra

  Kis-Balaton túra: Kócsag tanösvény a Diás-szigeten

  Kis-Balaton túra? Nem lehet teljes a Kócsag tanösvény nélkül! A tanösvény a Diás-szigeten található és Zalavártól mindössze 14 kilométernyire. A túraútvonal sajátossága, hogy 12 magyar és angol nyelvű információs pont szegélyezi. Az állomások gyerekek és felnőttek részére is hasznos információkkal szolgálnak:

  • Kis-Balaton növény- és állatvilága
  • Ökológiai ismeretek
  • Helyi érdekességek (pl.dorongutak)

  További érdekesség, hogy a Diás-szigeten található a Matula-kunyhó és Fekete István dolgozó szobája. Fontos, hogy a Kócsag tanösvény kizárólag szervezett túracsoporttal látogatható.

  Cím: 8360 Fenékpuszta, Diás-sziget

  Túrahossz: 1,5 kilométer

  Állomások: 12 darab

  Sétaidő: 1-1,5 óra

  Kis-Balaton túra (Forrás: Kis-Balaton Facebook oldal)
  Kis-Balaton túra (Forrás: Kis-Balaton Facebook oldal)

  Kis-Balaton túra: tippek és tanácsok

  A Kócsag és Búbos vöcsök tanösvények látogatása kezdő túrázók számára is izgalmas és élvezetes lehet. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kirándulásod valóban élvezetes legyen.

  Kis-Balaton túra tippek és tanácsok:

  • Válassz kényelmes túrabakancsot, amelyben nagyobb távolságokat is kényelmesen megtehetsz!
  • Öltözz rétegesen, az időjárásnak megfelelően!
  • Ne feledkezz meg nyáron sem a sapkáról, amely véd az erős napsugárzással szemben!
  • A mocsaras területen nagyon sok szúnyog lehet a nyári időszakban! Így érdemes szúnyogriasztó spray-vel befújni a tested!
  • Bár a tanösvények nagy része árnyékos, mégis érdemes naptejet használnod a bőröd megóvása érdekében!
  • Gondoskodj az ital és élelmiszer ellátásról!
  Kis-Balaton túrafelszerelés
  Kis-Balaton túrafelszerelés

  Egyéb látnivalók a Kis-Balaton közelében

  Zalavári Történelmi Emlékpark

  A Zalavári Történelmi Emlékpark kihagyhatatlan a történelem szerelmeseinek. A 9. évszázadból fennmaradt romokat az 1900-as években kezdték meg restaurálni. A parkban található a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emlékmű is.

  Cím: 8392, Zalavár, Vársziget Vár

  Nyitvatartás: 10:00-18:00 a hét minden napján, hétfőn zárva

  Zalavári Történelmi Emlékpark (Forrás: www.zalavarpark.hu)
  Zalavári Történelmi Emlékpark (Forrás: www.zalavarpark.hu)

  Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

  Imádod az aktív pihenést? Akkor irány a már korábban említett Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, amely hazánk legnagyobb bivalyrezervátuma. Az őshonos magyar állatfaj egyedszáma igen lecsökkent. A nagy területen fekvő rezervátumban tanösvény található.

  Cím: 8751, Zalakomár és Balatonmagyaród között (Kápolnapuszta)

  Nyitvatartás: 09:00-17:00

  Jegyárak: felnőtt jegy 1000 Ft, kedvezményes jegy 800 Ft

  Kápolnapusztai Bivalyrezervátum (Forrsás: Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Facebook oldal)
  Kápolnapusztai Bivalyrezervátum (Forrás: Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Facebook oldal)

  Zobori Élménypark

  A Zalakarostól csupán 10 kilométerre található Zobori Élménypark Magyarország legnagyobb élményparkja. Olcsó nyaralás tervezésekor érdemes megfontolni a Zobori Élménypark kihagyását a magas belépőjegy ára miatt. A beltéri és kültéri attrakciók között megtalálható:

  • VR autóversenyzés
  • csúszdapark
  • hullámvasút
  • 4DX mozi
  • hófánk
  • szabadeséstorony
  • kötélpálya
  • vízidodzsem

  Cím: 8743 Zalaszabar, Hrsz. 1565

  Nyitvatartás: A cikk megírásakor zárva tart a park. Várhatóan 2022-ben nyit újra. Frissítjük a posztot, amint elérhető a nyitvatartás.

  Árak: kalandjegy 2990 Ft, „mindent bele” kalandjegy 16900 Ft, sétálójegy (60 évnél idősebb személyeknek) 1690 Ft

  Zobori Élmény Park (Forrás: www.zobori.hu)
  Zobori Élmény Park (Forrás: www.zobori.hu)

  Keszthely

  Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében található város. Tudtad, hogy Keszthely a második legnagyobb Balaton parti város? Az izgalmas történelmi múltú, pezsgő kultúrájú város 35 perces autóútra (28 kilométerre) található Kis-Balatontól. Látnivalók Keszthelyen:

  • Festetics-kastély
  • Városi strand
  • Libás strand
  • Keszthely hajóállomás
  • Balatoni múzeum
  • Csigaparlament
  • Vidor Játékmúzeum
  • Történelmi Panoptikum
  • Babamúzeum
  Festetics-kastély, Keszthely
  Festetics-kastély, Keszthely

  Zalakarosi Fürdő

  A Zalakarosi Fürdő az egész családnak izgalmas kikapcsolódást jelenthet. Az úszómedencék mellett, szauna világ és csúszdák is elérhetőek.

  Cím: 8749 Zalakaros, Termál út 4

  Nyitvatartás: 09:00-21:00

  Jegyárak: normálidőszakos felnőtt napijegy 4800 Ft, normálidőszakos diák napijegy 3840 Ft (Az aktuális árak miatt érdemes ellenőrizni a Zalakarosi Fürdő weboldalát.)

  Zalakarosi Fürdő (Forrás: Zalakarosi Fürdő Facebook oldal)
  Zalakarosi Fürdő (Forrás: Zalakarosi Fürdő Facebook oldal)

  Szállás a Balaton közelében? Irány a Kisdió Vendégház!

  Kedvező árú szálláshelyet keresel a Balaton környékén? Válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!