Skip to content

Dégi kastély története, érdekességek és képek

  A dégi kastély Magyarország egyik legimpozánsabb klasszicista kastélya. Az épület története egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza. A kastély látogatható a nagyközönség számára. A nemzetközileg elismert építész, Pollack Mihály által épített csodálatos kastély mellett, hazánk legnagyobb angolparkját, az emblematikus Hollandi-házat és a Festetics család sírhelyét is megtekinthetik a látogatók. Cikkünkben megismerheted a dégi Festetics-kastély történetét, képeket láthatsz az épületről és tippeket kaphatsz a látogatáshoz!

  Dégi kastély története

  Dég látnivalók sokaságát nyújtja, mégis a legtöbb embernek elsőként a Festetics-kastély jut eszébe a község nevének hallatán. A dégi kastély története az alábbi pontokba foglalható össze:

  • 1810-1815 között épül a kastély Festetics Antal (1764–1853) megbízásából.
  • A kor neves, klasszicista építész, Pollack Mihály tervei alapján épül a dégi Festetics-kastély.
  • A kastély több rendhagyó, a kor klasszicista építészeti normáitól eltérő tulajdonsággal bír. Például:
   • A díszterem az épület sarkában, nem a közepén található.
   • A főbejárathoz nem lépcső, hanem kavicsos feljáró vezet.
  • Érdekeség, hogy Festetics Antal a magyar szabadkőműves csoport tagja volt. A dégi Festetics-kastély pedig szabadkőműves levéltárként üzemelt sok évtízeden keresztül.
  • Festetics Sándor gróf a 20. század elején korszerűsítette a kastélyt. A ma látható belső teret ekkor alakították ki.
  • 1944-ben a Festetics család elhagyta a birtokot. Ezt követően német hadikórházként, majd gyermek otthonként üzemelt az épület.
  • A nagyfokú amortizáció miatt nagymértékű restaurációra volt szükség.
  • A muemlek.hu oldalon az alábbi rövid leírás olvasható a felújításról: „A Festetics-kastély egy időre bezárja kapuit, hogy megújuljon, megszépüljön, és új látogatóközpontként helyreállítva, régi fényét visszanyerve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várhassa vissza vendégeit! (…) Az épületegyüttes rengeteg újdonsággal és új funkciókkal nyitja meg újra kapuit a felújítás befejezése után.”
  • Európai Uniós támogatások segítségévek helyreállították a Dégi Festetics-kastély korábbi pompáját. 2022. november 9-én megnyitotta ismét kapuit a kastély és a Hollandi-ház épülete, így most már a belépőjeggyel nem csupán az angolpark, a sírkert és a horgásztó látogatható, de a felújított belső rész, az új kiállítás, kávézó és ajándékbolt is megtekinthető.

  Dégi Festetics-kastély látnivalók

  Dég Hollandi-ház

  • A dégi hollandi ház 1891-ben épült Festetics Pál idejében.
  • A különleges megjelenésű épület a szerpentin tó közepén található szigeten helyezkedik el.
  • Az angolpark leghosszabb hídján lehet a szigetre jutni.
  • A kétszintes vörös tégla épület német-alföldi stílusban épült.
  • A dégi Hollandi-ház alsó szintje tehénistállóként üzemelt, míg az emeleten gróf Festetics Andorné gróf Pejacsevich Lenke (1851–1936) töltött sok időt. A tüdőbeteg grófnő úgy vélte, hogy a tehén ürülékből párolgó ammónia segíthet egészügyi állapotának javulásában.
  Dégi Hollandi-ház
  Dégi Hollandi-ház

  Dég kastélypark

  • A dégi kastélypark hazánk legnagyobb méretű angolparkja.
  • Kialakításának pontos dátuma nem ismert, az első írásos emlék a dégi kastélypark kapcsán a Hasznos Mulatságok folyóirat 1817-es számában jelent meg. Ezt írják: „nagyságára, s ritkaságára nézve felül múlja a kismartoni, pápai, tatai, csákvári kerteket”.
  • Három patak találkozásánál alakították ki a parkot. Több olyan ősfát tartalmaz, amely 200 évnél is idősebb.
  • A már korábban említett 1920-as modernizációs átalakítások során az alábbiakkal bővült az angolkert:
   • rózsakert
   • teniszpálya
   • lugas
  • A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram oldalán az alábbi olvasható a dégi Hollandi-ház kapcsán: „A házikót 1891-ben egy korábbi épület helyére emelték, még Festetics Pál idején. Előtte egykor svájci tehenek legelésztek, hiszen a földszinti rész tehénistállóként szolgált. Az emeleten a tüdőbeteg Festetics Andorné számára alakítottak ki egy berendezett lakosztályt, ugyanis azt tartották, hogy az istálló ammóniatartalmú levegője és a frissen fejt tej jót tesz a betegnek. A szigetet a kastély felől csak egy dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni, ma már egy fahídon sétálhatunk át az elbűvölő Hollandi-házhoz.”

  A Dég kastélypark az M5 televízió 2021-es adásában is szerepelt. A televízióműsorban Halászy Stefánia, a kastélyigazgató és Reviczky Gábor színművész beszélgetnek A dégi Festetics-kastély múltjáról és jelenéről.

  Dégi Festetics-kastély

  Az angolpark kastélytól legtávolabb eső pontján található a dégi Festetics-kastély. A sírdomb tetején kőből készült feszület és sírhelyek emlékeztetik a látogatókat az egykori lakókra.

  Festetics család sírhelye
  Festetics család sírhelye

  Dég Festetics-kastély hasznos információ látogatóknak

  Hol található a dégi Festetics-kastély?

  A Festetics-kastély Fejérmegyében, Dég községben található.

  A kastély pontos címe: 8135 Dég, Hunyadi János út 11.

  Mikor látogatható a dégi Festetics-kastély?

  A dégi Festetics-kastély a hétfői nap kivételével mindennap látogatható. A nyitvatartás változhat, így érdemes a kastély saját weboldalán tájékozódni a pontos részletekről.

  Dégi Festetics-kastély nyitvatartása: 

  április 01. – október 31. között 10:00-18:00 minden nap, hétfőn zárva

  november 01.- március 31. között 10:00-17:00 minden nap, hétfőn zárva

  Mennyibe kerülnek a dégi kastély belépő árak?

  A kastély és Hollandi-ház megtekintése, a séta az angol parkban és a Festetics család sírjainak meglátogatása több órás program.

  Belépőjegy ára: A parkjegy 100 forint, helyi lakosoknak pedig ingyenes lakcímkártya felmutatásával.

  A további jegy típusokért olvasd el cikkünket, amiben összegyűjtjük, mennyibe kerülnek a dégi kastély belépő árak.

  Horgászhatok az angolparkban?

  Igen, az angolparkban lehet horgászni. A Dég Park-tavat a Park-tó Horgász Egyesület működteti és gondozza. Érdekessége, hogy a tó három vízfolyás találkozásánál került kialakításra még az 1700-as évek végén, így története is régre nyúlik vissza. A tavat mesterségesen hozták létre azzal a céllal, hogy fokozzák a Festetics-kastély parkjának esztétikai értékét, továbbá, hogy a tó élőhelyet biztosítson számos vízi állat- és növényfaj számára.

  Érdekelnek a részletek? Dég horgásztó cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

  Miért ismerős számomra a dégi Festetics-kastély?

  Sosem voltál még a dégi Festetics-kastélyban, mégis ismerős a klasszicista épület és a fenséges angolpark? Lehet, hogy filmes élményeid egyike miatt. A Festetics-kastélyban forgatták az alábbi két ismert filmet:

  • Vörös veréb (Red Sparrow, 2018)
  • Kincsem (2017)

  Festetics-kastély, Dég – képek a kastélyról

  Dég Festetics-kastély
  Dég Festetics-kastély
  Dég Hollandi-ház
  Dég Hollandi-ház
  Dég kastélypark
  Dég kastélypark
  Dégi Festetics-kastély
  Dégi Festetics-kastély

  Dégi kastély 2022: Milyen programokra számíthatunk idén a kastélyban?

  A dégi kastély 2022-ben is számos új programmal várja az érdeklődőket. A gyönyörű klasszicista kastély épületét 4 évvel ezelőtt zárták le. November 9-től azonban már az angolpark, a Szerpetin-tó, a Hollandi-ház és a mesebeli gyaloghidak mellett, a felújított belső rész, az új kiállítás, a szabadulószoba, a kávézó és ajándékbolt is megtekinthető. Cikkünket frissítjük, amint az újabb dégi kastély 2022 programok elérhetővé válnak.

  Szálláshely a Festetics-kastély környékén? Irány a Kisdió Vendégház!

  Szálláshely a Festetics-kastély környékén? Válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely!
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!