Skip to content

Balaton legszebb helyei, amiket kár lenne kihagyni

  Imádod a Balatont és környékét? Balaton legszebb helyei listákban összegyűjtöttük a legcsodálatosabb balatoni látnivalókat! Olvasd el cikkünk és ismerj meg 5+1 kihagyhatatlan balatoni látnivalót! 

  Balaton legszebb helyei: 5+1 kihagyhatatlan balatoni látnivaló

  Festetics-kastély, Keszthely

  Balaton legszebb helyei listánk első eleme a keszthelyi Festetics-kastély. A Festetics család előszeretettel építkezett a Balaton közelében, Keszthelyen Festetics Kristóf kezdte el a kastély építését, mely 200 éven át a család otthona volt és számos átépítésen esett át. A balatoni látnivalók egyik legérdekesebbike a most már Helikon-kastély néven látogatható fantasztikus építmény és az azt körülölelő park. Csodás, hogy a háború alatt nem csak az épület, hanem a belső berendezés is ép maradt, így ma is megtekinthető a kiállítás részeként.

  A kastélyban hat állandó kiállítás tekinthető meg, például a “főúri életforma” kiállítás, ahol belekóstolhatunk a korabeli elit mindennapjaiba.

  Az életérzés folytatódik a hintókiállítás alatt is, ahol korabeli hintók, lovaskocsik és szánok engednek betekintést a Festeticsek főúri életformájába. Nem kihagyható a 80 ezer kötetes könyvtár és az egykori uradalmi szállásépületben helyett kapott “főúri utazások, úti kalandok” tárlat sem, ahol kipróbálható számos eszköz is. Érdemes a túrát a pálmaház épületével zárni a kastélyban, ahol a pazar sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark látogatható. A Festetics Kastély parkja természetvédelmi terület, tóval, oroszlános kúttal, hercegnői kamarakerttel csábít egy romantikus sétára.

  Szívesen megismernél egy másik környékbeli Festetics-kastélyt is? Olvasd el Dég kastély cikkünket!

  Balaton legszebb helyei - Helikon Kastélymúzeum, Keszthely
  Balaton legszebb helyei – Helikon Kastélymúzeum, Keszthely

  Tagore-sétány, Balatonfüred

  A Balaton legszebb helyeinek egyike a Tagore-sétány Balatonfüreden,  az észak-balatoni látnivalók gyöngyszeme. A sétány Rabindranath Tagore hindu költő után kapta nevét, aki a sétány első fáját ültette, mégpedig hálából, amiért meggyógyult a füredi szanatóriumban.

  Azóta számos híresség is ültetett fát a sétányon, így valóban szemet gyönyörködtető balatoni látnivaló lett az emlékfapark.

  Minden évszakban remek program megcsodálni a sétányt képzőművészeti alkotásaival, szobraival és kihagyhatatlan a Balaton látványa miatt, nyaranta pedig rendezvények közkedvelt helyszíne.

  Balaton legszebb helyei - Tagore-sétány (Forrás: Tagore-sétány Facebook oldal)
  Balaton legszebb helyei – Tagore-sétány (Forrás: Tagore-sétány Facebook oldal)

  Tihanyi-félsziget, Tihany

  A balatoni látnivalók talán legszebbike a Balaton északi részén elterülő, 2 kilométer széles és 5 kilométer hosszú Balaton-Felvidéki Nemzeti Park része, a Tihanyi-félsziget. Magyarországon először itt jött létre tájvédelmi körzet. Tihany település ősét I. András alapította meg a monostor létrehozásával, ami azóta Tihany jelkép. A balatoni látnivalók sorában a Tihanyi Apátság dobogós helyezést érdemel. I. András király alapította és sírja is itt található az altemplomban. Az apátság kiállításoknak és kulturális rendezvényeknek állandó otthona.

  Balaton legszebb helyei - Tihanyi Bencés Apátság
  Balaton legszebb helyei – Tihanyi Bencés Apátság

  Sétahajózás, Keszthely

  Az észak balatoni túra kihagyhatatlan állomása az áprilistól menetrendszerűen közlekedő sétahajó. A Balaton vizéről megcsodálhatjuk a part látnivalóit, miközben a Keszthelyi-hegységről, a part élővilágáról hallgathatunk összefoglalót. A sétahajózás során eljuthatunk, Tihanyba, Fonyódra, Badacsonyba, de egészen a vonyarcvashegyi Szent-Mihály kápolnáig is. Szerelmesek ki ne hagyják a naplementetúrát, ahol pompás borkostolóval kötik egybe a túrát.

  Sétahajó, Keszthely
  Sétahajó, Keszthely

  Galamb-sziget, Balatonföldvár

  A Földvári-sziget látnivalója a Galamb-sziget, amely arról nevezetes, hogy nem a természet, hanem az ember hozta létre, mégpedig a kikötő mélyítéséből származó anyagokból. Régebben kedvelt fürdőhely, ma inkább gondozott zöldterülete miatt remek kiránduló-és rendezvényhelyszín.

  Balaton legszebb helyei - Galamb-sziget (Forrás: balatonfoldvar.info.hu)
  Balaton legszebb helyei – Galamb-sziget (Forrás: balatonfoldvar.info.hu)

  Szent-Donát kápolna, Balatonlelle

  Balaton legszebb helyei listánk utolsó eleme a Szent-Donát kápolna. A balatoni látnivalók sorát egészíti ki a parasztbarokk stílusú balatonlellei Szent-Donát kápolna. Ez a piciny kegyhely csodálatos kilátást nyújt a túrázóknak, akik a kápolnának helyet adó Kishegy tetejére sétálnak. A kápolnával szemben található a Majtényi Présház, az egykori uradalmi pincében kialakított étterem. Házias ételkínálata, panorámás terasza kihagyhatatlan!

  Balaton legszebb helyei - Szent-Donát kápolna (Forrás: mapus.net)
  Balaton legszebb helyei – Szent-Donát kápolna (Forrás: mapus.net)

  Szálás Balaton legszebb helyei közelében? Irány a Kisdió Vendégház!

  Szállás Balaton legszebb helyei közelében? Akár nyaralnál, vagy őszi pihenést tervezel, irány a Kisdió Vendégház! Mutatjuk miért érdemes minket választani!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!