Skip to content

1 hetes nyaralás belföldön (minta útiterv + programok)

  Tartalmas magyarországi kikapcsolódásra vágysz, de nincs több heted az utazásra? Szívesen felfedeznéd Magyarország gyönyörű településeit? Akkor 1 hetes nyaralás belföldön cikkünk neked szól! Cikkünkben részletes útitervet és programjavaslatokat olvashatsz, amely segíthet a belföldi üdülésed megtervezésében!

  1 hetes nyaralás belföldön? Irány Dég!

  A belföldi nyaralás 2022-ben várhatóan népszerűbbé válik mint a korábbi években. Ez nem véletlen, hiszen az utazni vágyók a világjárvány miatt korlátozottan tudnak külföldi országokba látogatni. A belföldi utazásnak számos egyéb előnye van:

  • Magyarországon üdülni általában jelentősen kisebb költséggel jár, mint távoli országokba utazni.
  • Hazánk két legtávolabbi pontja hozzávetőleg 500 kilométerre van egymástól. Belföldi utazás esetén, nem kell a több napos fárasztó utazástól tartani.
  • Tudtad, hogy hazánkba 3,5 millió turista érkezik évente? Magyarország csodálatos tájainak felfedezése milliókat csábít az országba! A következő nyaralásnál fedezd fel az eddig nem látott hazai településeket és természeti tájakat!
  •  A belföldi üdülés ökológiai terhelése általában alacsonyabb, így a repülőút megspórolásával nem csak a pénztárcádnak, de a természetvédelemnek is kedvezően cselekszel.

  Időhiány miatt nincs több heted a nyaralásra? 1 hetes nyaralás belföldön cikkünk további részében részletes útitervet és program ajánlót állítottunk össze, amely segíthet a tervezésben. Az útitervben Dég község szerepel. Miért érdemes meglátogatni a Fejér megyei, Balaton közeli községet? Mutatjuk!

  • Dég mindössze 20 percnyi autóútra található a Balaton parttól. Így a forró nyári napokon, rövid időn belül Magyarország legnagyobb tavának hűs vizében találhatod magad!
  • Dégen található hazán egyik legcsodálatosabb klasszicista stílusú kastélya, a dégi Festetics-kastély. A több hollywoodi filmben szereplő, nagy történelmi múltú épület angolparkja szintén látogatható.
  • Dég környékén passzív és aktív pihenési lehetőségek sokasága vár.
  • Dég látnivalók sokaságát nyújtja a községbe látogatók számára.
  • Dég horgásztó kedvelők számára is csábító lehet, hiszen a községben két pecázási lehetőség is található.

  1 hetes nyaralás belföldön: minta útiterv programokkal

  1 hetes nyaralás belföldön útitervünkben hét részre bontva mutatjuk be, miképp tölthetsz egy tartalmas és programokban gazdag hetet Dégen és környékén.

  1. nap: megérkezés, Dég község felfedezése

  A szálláshely átvételét követően érdemes hosszú sétát tenni a község utcáin. A jól felszerelt községben több üzlet, étterem, a Mikó Humán Med Kft. által üzemeltett orvosi rendelő, focipálya, piac, iskola és templom található. A hosszú séta során nem érdemes kihagyni az alábbi helyeket:

  • Gillányi-hegy (I. és II. világháborús emlékmű)
  • 1820-ban épül dégi katolikus templom (Szent Anna-templom)
  • Dég közeli erdők
  • Álmoktava horgásztó partja
  1 hetes nyaralás belföldön - Dég
  1 hetes nyaralás belföldön – Dég

  2. nap: a dégi Festetics-kastély, séta az angolparkban, Dég Hollandi-ház


  Az utazással járó fáradalmak kipihenését követően következhet dég nevezetessége: a Festetics-kastély! Nem hallottál még a dégi kastélyról? Mutatjuk, mit érdemes tudni!

  • A Dég község területén található klasszicista kastély a Festetics család tulajdonában állt.
  • Pollack Mihályt klasszicista építész tervezte.
  • A Festetics család nyári rezidenciaként használta.
  • 1944-ben a nemes család elhagyta az országot, így a kastély üresen maradt.
  • Ezt követően német hadikórházként használták.
  • A második világháborút követően árvaházként használták a dégi kastélyt.
  • Komoly károkat szenvedett az épület.
  • Európai Uniós forrásbevonással restaurálták az épületet az elmúlt években.

  Kedvet kaptál a kastély meglátogatásához? Jó hírünk van, a  dégi kastély belépő árak mindössze 500 forintba kerülnek. A belépőjegy ellenében az alábbi programokat élvezheted:

  • Felfedezheted a lélegzetelállítóan gyönyörű angolkertet.
  • Megcsodálhatod a Hollandi-házat.
  • Elolvashatod a parkban elhelyezett idézeteket, információs táblákat.
  • Megtekintheted a kastély épületet.
  • A gyermekek élvezhetik a park területén elhelyezett játékokat.

  Dégi kastély belépő árak: 500 Ft
  Pontos cím: 8135 Dég, Hunyadi János út 11.
  Parkolás: ingyenes
  Festetics-kastély nyitvatartás: 10:00-18:00 minden nap, hétfőn zárva

  1 hetes nyaralás belföldön - Dégi kastély
  1 hetes nyaralás belföldön – Dégi kastély

  3. nap: Soponya Ökocentrum


  Rajongsz a természetért? Szívesen csodálnál meg őzeket testközelből? Örömmel sétálnál családoddal a friss levegőn? A Soponya Ökocentrum 15 perces autóútra található Dégtől. A nagyvadkert, horgásztó, madárvilág kiállítás és horgásztanya várja minden évszakban az érdeklődőket.

  Cím: Soponya, 8123
  Telefonszám: +3622450007
  Nyitvatartás: 07:00-16:00
  Ár: ingyenes
  Parkolás: ingyenes

  1 hetes nyaralás belföldön - Soponyai Ökocentrum
  1 hetes nyaralás belföldön – Soponyai Ökocentrum

  4. nap: Enying cserepes csűr (fazekas műhely)


  A sok testmozgással járó programokat követően következhet a passzív pihenés! Az enyingi cserepes csűrben (fazekas műhely) hangulatos vidéki környezetben a vendégek megismerkedhetnek a fazekasmesterség rejtelmeivel. A gyerekek nagy örömére a műhelyben készült igényes népi és modern kerámiákat meg is vásárolhatják.

  Cím: 8130 Enying, Rákóczi u. 18.
  Pakolás: ingyenes
  Telefonszám: +3622372176

  5-7. nap: Balaton parti fürdés

  1 hetes nyaralás belföldön úti tervünk utolsó pontja a Balaton parti fürdés! Nem lehet teljes dégi nyaralásod a tóparti napozás, vízibiciklizés, úszás és vízi sportok nélkül! Dég mindössze 35 kilométerre fekszik a Balatontól, így autóval 20 perc alatt a parton lehetsz. Nem szeretnéd kihagyni kiskedvenced a fürdésből? Balaton kutyás strand cikkünkben bemutatjuk az összes ebbarát fürdőhelyet!

  1 hetes nyaralás belföldön - Balaton parti fürdés
  1 hetes nyaralás belföldön – Balaton parti fürdés

  Kedvet kaptál a dégi úthoz? Ezért válaszd a Kisdió Vendégházat!

  Ha kedvet kaptál a dégi úthoz, válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes ágykanapé használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények. Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utcaszakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!

  Összefoglalás: 1 hetes nyaralás belföldön

  Ha idén a munka, iskola vagy egyéb elfoglaltságaid miatt csupán egy heted van a felöltődésre, érdemes a belföldi úti célok közül választani. A rövidebb utazási időnek köszönhetően több időd marad pihenni és időt tölteni szeretteiddel. 1 hetes nyaralás belföldön cikkünkben programjavaslatokkal éltünk egy tartalmas hét megtervezéséhez.