Skip to content

Dég, Hollandi-ház: képek és érdekességek

  A dégi Festetics-kastélyt körül ölelő meseszép angolpark az egykori nemesi rezidencia kertje volt, Angliából hozatott kertépítő mester gondos tervei alapján készült és a mai napig teljes pompájában, őshonos növényritkaságoknak, botanikai csemegéknek ad otthont. A dégi kastélypark 300 hektárnyi területét több kilométer hosszú tórendszer szeli át, melynek egy varázslatos szigetén áll a festői szépségű Hollandi-ház. Ismerd meg a dégi Festetics-kastély angolparkjának ékét! Dég Hollandi-ház cikkünkben bemutatjuk a mézeskalács ház történetét!

  Dég, Hollandi-ház: a csodálatos épület meglepő története

  A dégi Hollandi-ház 1891-ben épült, németalföldi stílusban, impozáns, vörös téglákból, igazi kuriózum hazánkban. A meseház földszintjén tehénistálló kapott helyet, az emeleti részen pedig a tüdőbeteg gróf Festetics Andorné lakosztálya került kialakításra. A meglepő párosítás oka a korabeli medicinában keresendő, akkoriban ugyanis úgy vélték, hogy a tehéntrágyából felpárolgó ammónia belégzése, valamint a frissen fejt tej fogyasztása jótékonyan hat a betegre. 

  Dég, Holland-ház
  Dég, Holland-ház

  Dég, Holland-ház: képek dégi-Festetics kastély ikonikus épületéről

  A dégi kastélyt övező csodálatos angolpark ékköve a dégi Hollandi-ház, melynek hangsúlyosabb része az emeleti főrész, erre merőleges földszinti szárny. Az emeleti részt magas oromzat fogja közre. A gyönyörű Hollandi-házat régebben csak csónakkal lehetett megközelíteni, napjainkban már tündéri fehér fahidacska vezet felé. Dég, Holland-ház cikkünk nem lenne teljes az alábbiakban megtekinthető képgaléria nélkül. 

  Dég, kastélypark: milyen egyéb érdekességek találhatóak az angolparkban?

  A 300 hektáros dégi kastélypark hazánk legnagyobb területen fekvő kertművészeti alkotása. A dégi angolpark valóban művészeti alkotás, gondos tervezés eredménye, Festetics Antal Angliából hozatta a mestert a park kialakításához. Három patak kialakítása során jött létre a tórendszer, a völgyben kanyargó Szerpentin-tó, melynek apró szigetén áll a meseszép dégi Hollandi-ház. Érdemes a hosszan kanyargó halastavat körül sétálni, útközben a 11 csodás kis híd mind megannyi remek fotótéma. A dégi Festetics- kastély előtt ősfákkal borított tisztás fogad, amelyet tavasszal a medvehagyma tenger borít be. A dégi kastélypark különböző részein melléképületek találhatók, mint a narancsház a dézsmapincékkel, a kiskastély, a kocsiszín, illetve a teniszpálya. A dégi kastélypark végében a Festetics család sírdombja áll.

  Dég kastélypark - Dégi Festetics-kastély
  Dég kastélypark – Dégi Festetics-kastély

  Dég, Hollandi-ház: gyakori kérdések és válaszok

  Mikor épült a Dégi Hollandi-ház?

  A dégi Hollandi-ház 1891-ben épült. A több mint 100 éves épület azóta több kisebb-nagyobb felújításon esett át. Minden restaurációs munkálat során törekedtek az épület autentikus mivoltát megőrizni.

  Megtekinthető belülről a Hollandi-ház?

  Felújították ugyan a meseházat, de sajnos a cikk publikálásakor még nem látogatható. A Nemzeti Kastélyprogram weboldalán nem található tájékoztatás arról, hogy a jövőben látogathatóvá válik az épület.

  Hol található a Hollandi-ház?

  A Hollandi-ház a dégi Festetics-kastély angolparkjának dísze. A kastély címe: 8135 Dég, Hunyadi János út 11.

  Mennyibe kerül a Dég Hollandi-ház látogatása?

  A dégi angolpark belépőjegye 500 forint/fő, mellyel az egész park látogatható. További információ a dégi kastély belépő árak cikkünkben olvasható.

  Dég Hollandi-ház nyitvatartás: mikor tekinthető meg az épület?

  A dégi kastélypark 10:00 és 18:00 óra között tart nyitva, szünnap: hétfő. Ebben az időszakban tekinthető meg kívülről a Hollandi-ház.

  Dég, Hollandi-ház: szállás 5 percnyire a kastélyparktól

  Dég, Hollandi-ház cikkünket olvasva kedvet kaptál a csodálatos épület megtekintéshez? Jó hírünk van! A Kisdió Vendégház körülbelül 5 percnyire található a kastélyparktól. Szállj meg modernizált parasztházunkban!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!