Skip to content

Dég kastélypark: képek az angolparkról

  Dég kastélypark: képek a csodaszép angolparkról

  Dég egy varázslatos kis település, melynek története véglegesen összefonódott a Festetics családéval. Dég ad otthont ugyanis az egyik Festetics-kastélynak és azt körülölelő dégi kastélyparknak. Csodáld meg Közép-Európa legnagyobb angolparkját! Dég kastélypark cikkünkben összegyűjtöttük a legszebb képeket és érdekességeket a bámulatos helyről!

  A dégi kastély rövid története

  Dég kastélypark cikkünk az épület bemutatásával kezdjük. A Festetics-család Pollack Mihály által tervezett rezidenciája a Nemzeti Múzeum épületéhez építészeti előképül szolgált és hajdan a hazai szabadkőművesek titkos levéltárának őrzője volt. A dégi kastély 1810-1815 között épült Festetics Antal megbízásából.

  A Festetics-kastélyt körülölelő dégi kastélypark Magyarország legnagyobb angolparkja, amelyet több patak találkozásánál alakítottak ki. A szépen gondozott park legfőbb látványossága a hosszan elhúzódó Szerpentin-tó romantikus gyaloghídjaival, illetve a szigetén álló lenyűgöző Hollandi-házzal. A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatsz, vagy biciklizhetsz egy hatalmasat.

  Dégi kastély
  Dégi kastély

  Dég Festetics-kastély napjainkban

  A dégi kastély az elmúlt időben egy alapos felújításon esett át, várhatóan 2022. őszén megnyitja kapuit a látogatók előtt. Az alsó szinten a Festetics család mindennapjait bemutató korhű kiállítás, az emeleti szinten pedig egy valódi szabadkőműves tárlat kerül kialakításra. Az ősz és a tél nagyon izgalmasnak ígérkezik a dégi Festetics-kastélyban, hiszen a megnyitó után számos programmal készül a kastély vezetése. A dégi kastély belépő árak kedvezők, így pár ezer forintért az egész család meglátogatja a varázslatos helyet.

  Dégi Festetics-kastély
  Dégi Festetics-kastély

  Dég kastélypark: Közép-Európa legnagyobb angolparkja

  A dégi kastélypark már átesett a teljes megújuláson, eredeti pompájában várja a látogatókat. Hatalmas méretét úgy képzeljük el, hogy vetekedik a New York ékköveként emlegetett Cenrtral-Parkkal. A dégi kastélypark csodája a három patak találkozásából kialakított tavacska, melyet 11 varázslatos fahíd szel át. A sétálni vágyók a dégi kastély fő portikuszától elindulva egészen a park végében kialakított sírkertig barangolhatnak, páratlan botanikai csodákkal, ősfákkal és növényritkaságokkal találkozhatnak. Az egyedülálló szépségű park kihagyhatatlan állomása a romantikus, belföldi nászutaknak.

  Dég Hollandi-ház

  A dégi kastélypark egyik gyöngyszeme az 1891-ben épített Hollandi-ház, amely a holland építészeti stílusára utal. A dégi Hollandi-ház földszinti része tehénistállóként szolgált, az emeletén pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné számára alakítottak ki egy valódi lakosztályt. A korabeli medicina szerint ugyanis azt tartották, hogy az istálló ammóniatartalmú levegője és a frissen fejt tej jót tesz a grófnőnek. Akkoriban a szigetet a kastély felől csak egy dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni, ma már egy fahídon lehetne átsétálni az elbűvölő Hollandi-házhoz. A cikk publikálásakor nem látogatható a sziget és az épület.

  Dég kastélypark - Dégi Holldani-ház
  Dég kastélypark – Dégi Holldani-ház

  Dégi Festetics-kastély

  A dégi Festetics-kastély egy impozáns klasszicista épület. Több lenyűgöző építészeti megoldás jegyeit viseli magán. Egyik érdekessége az ovális díszterem, mely rendhagyó módon nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet.

  A dégi kastély a magyarországi szabadkőművesség titkos központja volt, több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek bizalmas levéltárát. Jó tudni, hogy maga a dégi kastély megálmodója, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

  Dég kastélypark - Dégi Festetics-kastély
  Dég kastélypark – Dégi Festetics-kastély

  Családi temető

  A dégi kastélypark legtávolabbi részéhez érve megtekinthetjük a Festetics család saját sírkertjét. Az autentikus síremlékek meglepően jó állapotban maradtak fenn.

  Dég kastélypark - Családi temető
  Dég kastélypark – Családi temető

  Horgásztó

  A kastélyparkon belül sajnos határozatlan ideig nem lehet horgászni napijeggyel, kizárólag egyesületi tagok számára lehetséges a horgászat. A Kastéllyal szemben elhelyezkedő Álmoktava horgásztó azonban szeretettel várja a horgászokat. Dég horgásztó cikkünkben részletesen bemutatjuk a peca lehetőségeket.

  Dég horgásztó - Dég Park horgásztó
  Dég horgásztó – Dég Park horgásztó

  Teniszpálya

  A dégi kastélypark teniszpályával is büszkélkedik, hiszen a Festetics család tagjai legendásan rajongtak a sportokért. A teniszen kívül a lovaglás és a vadászat is kedvelt időtöltésnek számított náluk.

  Dég kastélypark - Tenisz pálya
  Dég kastélypark – Tenisz pálya

  Szerpentin-tó

  Dég kastélypark cikkünk utolsó eleme a csodálatos Szerpentin-tó. A dégi kastélypark romantikus regényekbe illő tórendszerrel csalogat (tényleg hosszú, mintegy 1,8 kilométer). A csodás tórendszer fantasztikus élővilággal rendelkezik, a látogatók a túraútvonalon gondosan elhelyezett táblákról ismerhetik meg a flórát-faunát. A tündéri kis fahidak kihagyhatatlan fotótémák, mintegy 11 található a tórendszer felett.

  Dég kastélypark - Szerpentin-tó
  Dég kastélypark – Szerpentin-tó

  Csodálnád meg Dég kastélypark szépségét személyesen! Irány a Kisdió Vendégház!

  Megcsodálnád meg Dég kastélyparkját személyesen? Válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!