Skip to content

Téli nyaralás belföldön? 3 kevésbé ismert úti cél!

  Helyénvaló télen a nyaralás szót használni? A szókapcsolat ellentmondásos, hiszen nyaralni nyáron lehet. A “téli nyaralás” nem jelent mást, mint a leghidegebb évszakban esedékes üdülés. A pihenés, feltöltődés és kikapcsolódás nem évszakhoz kötött. A hideg téli időszakban, nem kizárólag a napsütötte egzotikus úti célokat érdemes meglátogatni. Cikkünkben pénztárcabarát, belföldi téli kirándulás ötleteket ismerhetsz meg!

  Téli nyaralás: 3 kevésbé ismert úti cél

  1. Dég, ahol tökéletes a kirándulás télen

  Ez a meseszerűen szép település Fejér vármegye déli részén helyezkedik el. Dég látnivalók sokaságát rejti. Kedvelt célpontja a horgászoknak és történelem megszállottjainak, hiszen a község fő látványossága a csodás Festetics-kastély. A kastély 1810 és 1815 között gróf Festetics Antal megbízásából épült, aki a tervezésre a neves építészt, Pollack Mihályt kérte fel.

  A kastély parkjában csónakázó tó és horgászparadicsom található festői környezetben, melynek felfedezése télen is csodás élmény.

  A kastélyt az ország legnagyobb angolparkja veszi körül, mely egész évben látogatható, így egy téli kirándulás tökéletes helyszíne lehet. A kastélyparkot három patak találkozásánál alakították ki. Legfőbb látványossága a hosszan elhúzódó Szerpentin-tó romantikus gyaloghídjaival, illetve a szigetén álló lenyűgöző Hollandi-házzal. A park téli kirándulások ideális helyszíne lehet. A kastéllyal ugyan nehéz betelni, de önmagában is csodás élmény sétálni egy nagyot a faluban és élvezni a csendet, megízlelni a község báját, vagy kirándulni a téli erdőben. A hely ideális a nyugodt, békés téli pihenésre, az feltöltődésre, a természet közeli megnyugvásra.

  Szívesen töltenéd téli nyaralásod Dégen? Az ebbarát Kisdió Vendégház a község szívében található felújított, autentikus parasztház. A modern eszközökkel berendezett, napelemes, kényelmes szálláshely tökéletes a téli kalandozás központjához. A téli turázást követően a hatalmas kertben hóembert építhetnek és szánkózhatnak a gyerekek.

  Téli kirándulás
  Téli kirándulás

  2. Téli kirándulás Balatonkenesén

  A fővárostól mindössze 100 kilométernyire fekvő Balaronnese és a településsel majdnem összenőtt Balatonakarattya különleges fekvésű, hiszen pont a déli és északi part között helyezkednek el. Nem csupán a pozíció teszi különlegessé Balatonkenesét. A gyönyörű város nyári és téli kirándulások népszerű helyszíne. A balatoni település centrumában több elbűvölő étterem és kávézó tart nyitva egész évben. A hosszan elnyúló, ingyenesen látogatható partszakasz mellett, mindenképp érdemes meglátogatni a Soós-hegyi kilátót. A lélegzetelállító kilátás az év bármely szakaszában emlékezetes.

  Téli nyaralás
  Téli nyaralás

  ​​

  3. Téli nyaralás Mátranovákon

  Téli nyaralásunk következő célpontja a Mátra lábainál megbúvó kicsinyke település a téli kirándulás szerelmeseinek mekkája. Itt garantáltan vár rád egy tündéri erdőszéli vendégház, amelyben megszállhatsz pár napra. Miért olyan népszerű téli nyaralási célpont? Mátranovák legizgalmasabb nevezeteségei az alábbiak:

  • Római katolikus templom: A több mint 200 éves, késő barokk stílusú templom már 18. századi egyházi dokumentumokban is említésre kerül. A egyhajós templom meglátogatását a magyar tájépítészet iránt érdeklődőknek javasoljuk.
  • Borkovics László és Borkovics Péter kovácsmester és üvegművész műhelye: A műhelybe látogatók, a tradicionális kovács- és üveg mesterség fortélyait ismerhetik meg.
  • Bányász Emlékház és múzeum: Érdekel az, hogy milyen lehetett a bányász élet az előző évszázadban? A Bányász Emlékház és múzeumban korabeli dokumentumok, eszközök és fotók segítenek a bányászat megismerésében.
  • Faluhely major: A Faluhely major segít abban, hogy megismerd a palóc paraszt élet legfontosabb aspektusai. Ha fontos számodra a hagyomány őrzés, akkor ne hagyd ki a Faluhely major meglátogatását!
  • Fehérszék hegygerinc: A festői Fehérszék hegygerinc nevét az itt található, ritka riolittufáróll kapta. A természet kedvelők számára kihagyhatatlan téli kirándulás.
  • Hegyeskei borókás legelő: 78 hektáros, lélegzetelállító természetvédelmi terület, amely az év minden szakaszában látogatható.
  Kirándulás télen
  Kirándulás télen

  Téli kirándulás tippek

  1. Gondoskodj a hóláncról a téli nyaralás alkalmával!

  Bár hazánkban nem kötelező a hólánc, hózokni vagy egyéb téli közlekedést könnyítő eszköz használata, mégis igen hasznos lehet havas és fagyott útakon. Hogy ne érjen meglepetés téli nyaralásod alatt, mindig legyen a kocsidban hólánc, különösen, ha a hegyvidéket választottad a téli kirándulás célpontjaként. Fontos, hogy a KRESZ szerint maximum 50 km/h sebességet engedélyez hólánc használata esetén.

  2. Gondoskodj a megfelelő öltözékről!

  Unalomig ismételt, gyerekkorunk óta hallgatott, de hasznos tanács: öltözz rétegesen!

  Téli nyaralás alkalmával élményekkel és ne egy alapos megfázással térj haza! Nem mindegy, milyen a túrabakancsod, a téli kirándulás alkalmával a kéz-és lábmelegítés elengedhetetlen! Kövesd az alábbi tippeket a hideg biztos öltözethez:

  • Válassz a füleket is takaró, meleg téli sapkát!
  • Ne feledkezz meg a vastag sálról, amely megóvja a torkod a hideg széltől!
  • Javasoljuk a garbós pulóver viselését, amely a nyakat melegen tartja!
  • Válassz olyan kabátot, amely hőzáró anyagból készül és takarja a derekat!
  • Hosszú sétákhoz végy kesztyűt!
  • A nadrág alatti extra réteg öltözet segít a testhő megőrzésében hosszú sétákon!
  • A polár zokni segíthet a lábak melegen tartásában!
  • Válassz olyan bélelt bakancsot, amely csúszásgátló réteggel rendelkezik! Így elkerülheted a kellemetlen sérüléseket!

  3. Gondoskodj enni és innivalóról!

  Téli kirándulásod alkalmával sem árt, ha van nálad egy kis energia-muníció és alaptartozék a meleg tea és egy jó termosz! De mi a legjobb étel és ital a téli nyaralás során? A tippeink:

  • Flapjack (zabszelet), amely nem csupán ízletes és könnyen fogyasztható, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
  • Forró tea, amely segít felmelegedni és hidratáltnak maradni.
  • Hosszú fagyos séta után visszatértél szálásodra és szeretnél felmelegedni? Egy forró zöldség leves segíthet.

  4. Köss utasbiztosítást!

  Az interneten számos lehetőség közül választhatsz az utasbiztosítások körében, az egynapostól a több hetes biztosításig. Érdemes megfontolni, milyen sokat segíthet egy váratlan kiadás esetén, ha nem a téli nyaralásra szánt összeget kell például a kocsid javíttatására költened!

  5. Fontos, hogy mindig tudj tájékozódni!

  Ne feledd, a vadregényes területeken nem mindig van térerő, ezért fontos, hogy legyen nálad térkép, vagy egyéb az eligazodást segítő eszköz! Ne térj le a túrázóknak kijelölt biztonságos útvonalról és mindig jelezd barátaidnak és szeretteidnek, ha hosszú túrára készülsz.