Skip to content

A dégi kastély belülről is megtekinthető?

  A dégi kastély hazánk egyik legszebb megjelenésű klasszicista épülete. Története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza. Hazai és nemzetközi érdeklődők ezrei látogatnak el az aprócska községbe megcsodálni a kastélyt, az angolparkot, a Hollandi-házat és a Festetics család síremlékét. Érkezés előtt sokakban felmerül a kérdés: a dégi kastély belülről is megtekinthető? Cikkünkben erre kaphatsz választ!

  A dégi kastély belülről is látogatható?

  A községbe érkező turistákban gyakran felmerülő kérdés: a dégi kastély belülről is látogatható? A válasz a következő:

  A déig kastély 2022. november 9-től, négy év után ismét látogatható belülről is! A felújított belső részen új kiállítás, szabadulószoba, kávézó és ajándékbolt került kialakításra. Emellett, már a meseszép Hollandi-ház épülete is várja a látogatókat.

  Dégi kastély belülről: képek a csodás épületről

  Szívesen megcsodálnád a dégi Festetics-kastélyt belülről? Jó hírünk van! Bár ritka tárlat vezetések során tilos képet készíteni az épületről, az interneten több hivatalos fotó is fellelhető. Az alábbiakban ezeket csodálhatod meg.

  A dégi Festetics-kastély rövid története

  A dégi Festetics-kastély rövid története az alábbi pontokban foglalható röviden össze:

  • A csodás épület 1810-1815 között épült Festetics Antal megbízásából.
  • Pollack Mihály a kor neves, klasszicista építésze tervezte az épületet.
  • Festetics Sándor gróf a 20. század elején korszerűsítette a kastélyt. Ekkor épült a teniszpálya is.
  • Illetve, a ma látható belső teret ekkor alakították ki.
  • 1944-ben a Festetics család elhagyta a birtokot.
  • Ezt követően német hadikórházként, majd gyermek otthonként üzemelt az épület.
  • Európai Uniós támogatások segítségévek helyreállították a Dégi Festetics-kastély korábbi pompáját. 2022. november 9-én, négy év után ismét megtekinthető belülről az épület.

  A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság weboldalán az alábbiakat olvashatjuk a kastély történetéről:

  „A dégi Festetics-kastély hazánk jelentős klasszicista együttese, egyben egyik legkorábbi klasszicista kastélyunk. Portikuszos középrésze nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. A hasonlóság persze nem véletlen, hiszen mindkettőt – és a kastélyhoz tartozó narancsházat is – Pollack Mihály tervezte.
  A kastély előtt terül el Magyarország egyik legnagyobb angolparkja, amely akkora, mint a Central Park. A parkban ősfák és növényritkaságok láthatók. A kastély és a festői angolpark népszerű filmforgatási helyszín. Itt forgatták többek között a Kincsem című magyar kalandfilm több jelentét is.”

  A Duna TV rövid dokumentumfilmjében 4 percbe sűrítve megismerheted a kastély történetét.

  Család-barát, a Duna Televízió délelőtti műsora – Rejtett kincseink, Dég

  Szívesen megtekintenéd személyesen is a kastélyt? Akkor irány a Kisdió Vendégház!

  Szívesen megtekintenéd személyesen is a felújított kastélyt? Akkor irány a Kisdió Vendégház!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!