Skip to content

Téli kikapcsolódás Magyarországon

  Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy drága külföldi utazásokat szervezzenek, ám azoknak, akik ebben a cipőben járnak, nem kell lemondaniuk a nyaralásról! A belföldi utazásnak számos előnye van: jellemzően olcsóbb, mint egy külföldi út, akár még ingyenes is lehet, ha van lehetőség ismerősöknél, rokonoknál megszállni. Környezetbarát, időhatékony és akár biztonságosabb is. Az sem utolsó szempont, hogy kevesebb szervezést, tervezést igényel és könnyebb megoldani a menet közben felmerült problémákat. Téli kikapcsolódás Magyarországon vs. téli utazás meleg helyre – melyiket érdemes választani? Erre igyekszünk választ adni lentebb!

  Téli kikapcsolódás Magyarországon vs. téli utazás meleg helyre: melyek a belföldi utazás előnyei?

  1. Környezetbarát

  • A turizmus számos destruktív környezeti hatással bír, melyekkel nem árt tisztában lenni, amikor azt mérlegeljük, belföldön vagy külföldön lenne-e érdemes nyaralni. A környezetszennyezés, az adott hely természeti erőforrásainak kihasználása, továbbá a pazarlási problémák mind súlyos gondot jelentenek, amit lehet mérsékelni az úti cél tudatos megválasztásával. 
  • A turisták számának gyors, exponenciális növekedése nagy terhet ró a környezetre. 1950-ben még csak 25 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hivatalos szervek, 1990-ben azonban már 435 millióra nőtt az utazók száma, 2018-ban pedig elérte az 1442 milliárdot. 2030-ig várhatóan 1,8 milliárd turistára lehet majd számítani. A környezeti károk csökkentése érdekében a hazai nyaralás fenntarthatóbb megoldást jelenthet.
  •  A turizmus felelős a globális üvegházhatású gázok több mint 5%-nak kibocsátásáért. 2030-ra már 25%-os növekedés várható a légkört szennyező szén-dioxid kibocsátást illetően, ami nagyon magas arány a várthoz képest. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok károsítják a Föld ózonrétegét, ezáltal csökkentve annak ellenállóképességét bizonyos frekvenciájú ultraibolya sugárzások elnyelésére. A légi közlekedés nagy károsanyag-emisszóval jár, így tudatosabb döntés a belföldi nyaralást előnyben részesíteni. 
  • A globális klímakatasztrófa miatt érdemes fenntarthatóbb utazási alternatívákat preferálni, leginkább a belföldi nyaralást a külföldivel szemben. A belföldi üdülés ökológiai terhelése általában alacsonyabb, így a repülőút megspórolásával nem csak a pénztárcádnak, de a természetvédelemnek is kedvezően cselekszel.
  Téli kikapcsolódás Magyarországon vs. téli utazás meleg helyre
  Téli kikapcsolódás Magyarországon vs. téli utazás meleg helyre

  2. Kedvező ár-érték arányú

  • Egy belföldi nyaralást általában sokkal olcsóbb kivitelezni, mint egy külföldit. Hacsak nem a szomszédos országokba utazol, valószínűleg repülőn fogsz közlekedni. A jegyárak a nyári időszakban igencsak el tudnak szállni, amikor sok turista utazik, így ha spórolni szeretnél, a belföldi utazás megfelelőbb lesz számodra.
  • 2022-ben jelentős mértékű áremelkedések történtek, így nagyobb utazási költségekre kell számítani, különösen annak, aki külföldre utazik. A belföldi nyaralás megfontolandó mindazoknak, akik nem szeretnének lemondani a kiruccanásról és kedvező árú alternatívát keresnek.
  • Sokszor a populáris, határon túli turista mágnes országok és városok helyett előnyösbbek a kevésbé népszerű úti célok. Hazánk borvidékeinek, kirándulóhelyeinek, fürdővárosainak, nemzeti parkjainak, történelmi nevezetességeinek felfedezése kedvező ár-érték arányú program lehet egy nyaralás során.
  • Télen, amikor már véget ért a turistaszezon, jellemzően sokkal olcsóbb nyaralást szervezni. Egy nyugodt téli utazás valamely hazai településre az egész családot feltöltheti az újévre!
  Téli utazás olcsón
  Téli utazás olcsón

  3. Biztonságos

  • Belföldön nyaralni sok tekintetben biztonságosabb, mint az országhatáron túl. Az ismerős nyelvi környezetben például könnyebb megértetni magunkat, ha probléma adódik az út során. 
  • Sokan nem érzik magukat biztonságban egy másik országban, távol az otthonuktól. Ha számodra is a biztonság elsődleges szempont, válassz hazai úti célt!
  • Egy számodra ismeretlen országban könnyű elveszni, különösen akkor, ha nem tájékozódsz túl jól. Ha téged is aggodalommal tölt el, hogy elveszel az otthonodtól, szállásodtól távol, érdemes inkább belföldi nyaralást szervezni. 
  • Egyes turistamágnes országokban hemzsegnek a látogatókat izgatottan váró zsebtolvajok. Ismerős, hazai környezetben talán könnyebb elkerülni a hasonló veszélyeket. Valószínűleg a kultúrsokk miatt egy másik országban kevésbé figyelnél fel a veszélyre.  
  • Ha nem beszélsz túl jól idegen nyelveken, talán kevésbé érzed magadat biztonságban külföldön. Belföldön emiatt nem kell aggódnod, ugyanis könnyen megértheted magadat az emberekkel, akkor is, ha segítségre szorulsz.
  Téli kikapcsolódás olcsón
  Téli kikapcsolódás olcsón

  4. Kevés időt kell utazásra fordítani

  • Az utazási idő és a nyaralásra szánt anyagi ráfordítás szoros kapcsolatban áll egymással. Általában minél távolabbi úti célt tűzöl ki magadnak, annál nagyobb költségekre kell számítanod. A belföldi utazás esetében rövidebb időbe telik elérni a szálláshelyet, így a pénztárcádat is megkímélheted.
  • Ha gyerekekkel utazol, kifejezetten fontos az, hogy mennyi idő alatt éred el a szállást. A kicsik nehezen viselik a hosszú utakat, szóval ez esetben ideálisabb lehet hazai kirándulást szervezni.
  • A hosszú autó vagy repülőút kényelmetlen tud lenni. Sokszor kedvezőbb egy hazai szálláshelyen feltöltődni és bejárni a környék nevezetességeit, mint egy sok tervezést igénylő, külföldi nyaralást szervezni.
  Téli pihenés
  Téli pihenés

  Téli kikapcsolódás Magyarországon? Akkor irány a Kisdió Vendégház!

  Téli kikapcsolódás Magyarországonon? Válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!