Skip to content

Modern parasztház: parasztház felújítás

  A magyar népi építészet, amely a népművészet része, a valamikori mezővárosi és falusi lakosság építészete. A parasztház a népi építészet egy meghatározó része. Az ingatlan hirdetéseket böngészve számos ilyen épületre bukkanhatunk. Azonban a hirdetésekben szereplő parasztházak sokszor felújítás nélkül lakhatatlan állapotúak. Cikkünkben bemutatjuk a Kisdió Vendégház történetét, vagyis azt, hogyan lett elbűvölő modern parasztház egy romos épületből!

  Parasztház felújítás több mint egy év alatt: a teljes történet

  A Kisdió Vendégház alapját egy, a századelőn épült parasztház jelenti. A térség népi építészetére jellemző stílusban épült ház autentikus elemeit megőriztük, azonban ügyeltünk arra, hogy a szálláshely a modern igényeket is kielégítse. Ez nem csupán a környezetbarát napelem energiaforrást, de a belső tér újraalkotását is jelenti. A jól felszerelt szálláshely a komforton és praktikumon túl, valódi kulturális öntőtégely. A lakótérben olyan különlegességeket találsz, mint: magyar alkotó-művészek által készített kézműves, festett csaptálak, a helyi mesteremberek által épített bútorok, antik dísztárgyak, több generáción keresztül megőrzött magyar tégelyek, edények és egyéb népi használatitárgyak.

  A Dég területén található épületet 2020 elején vásárolta meg a tulajdonos. Az eredetileg tájháznak szánt parasztház ekkor még lakhatatlan, romos állapotban volt.

  Hogyan lett varázslatos vendégház a romos viskóból? A parasztház felújítás lépésről-lépésre vendégházunk esetében az alábbi elemekből állt:

  1. Belső falak bontása (teljesen, kivéve a tartó elemeket)
  2. Egyedileg válogatott téglák (címeres téglák) használata a belső terek kialakításához
  3. Gerendák restaurálása
  4. Vezetékek cseréje
  5. Belső burkolás (csempe, járólap)
  6. Nyílászáró- és ajtócsere
  7. Vizes blokkok kialakítása
  8. Tetőcsere
  9. Napelem
  10. Fűtési rendszer
  11. Homlokzati hőszigetelés
  12. Világítástechnika kialakítása
  13. Gépesítés
  14. Festés
  15. Dekoráció
  16. Kertrendszerezés
  17. Kerítés építés
  18. Autóbeálló kialakítása
  19. Locsoló rendszer kialakítása

  A parasztház felújítás során a tulajdonos célja az volt, hogy a tájépítészeti sajátosságok megőrzése mellett, modernizálja az épületet. Így ragaszkodott ahhoz, hogy a korszerűsítés ne fossza meg az épületet a tradicionális jellegétől.

  További fontos szempont volt az ökológiai lábnyom redukálása, ezért fokozott figyelmet fordított a korszerű szigetelésre, a megújuló energiaforrásra (napelem) és a hatékony fűtési rendszer kialakítására. További, cél a locsolás esővízzel történő megoldása. A munkálatok több mint egy évet vettek igénybe.

  Parasztház felújítás
  Parasztház felújítás

  3 dolog, amit érdemes tudni egy felújított parasztház kapcsán

  Parasztház vásárlás előtt állsz? Az alábbiakban összefoglaltunk 3 dolgot, amit érdemes tudni egy felújított parasztház kapcsán.

  1. Szigetelés

  A parasztházak között a fal anyaga alapján megkülönböztetünk: kő-, tégla- és veremházat. Mindhárom esetén jellemző a vastag falszerkezet, amely kiváló hőtartóképességgel bír. A felújítás során azonban mégis érdemes extra figyelmet fordítani a megfelelő hőszigetelés kialakítására. A régi épületek esetén gyakran problémát okoznak a hőhidak. Épületszigetelő szakember bevonásával a lehetséges problémák könnyedén felderíthetőek.

  2. Költségek

  Mindenki számára egyértelmű, hogy egy felújított parasztház piaci értéke jelentősen nagyobb, mint egy romos épületé. Azonban az épület restaurálás költségei jelentős szórást mutathatnak.

  A felújítás költségeit jelentősen befolyásolhatják az alábbi tényezők:

  • a parasztház kiindulási állapota
  • az épület alapterülete
  • a megrendelői igények
  • az aktuális munka- és anyagköltségek
  • a felújítás sürgőssége (gyakran extra költséggel jár, ha rövid időn belül szeretnénk túllenni a munkálatokon)

  3. Történet

  Ahogy a Kisdió Vendégház esetén, így a legtöbb parasztháznál az épületnek sok évtizedes története van. Szálláshelyünk esetén közel 100 évre visszatekintő, izgalmas és sokszintű történetről beszélhetünk. Pár érdekesség a házról:

  • A Kisdió alapjául szolgáló parasztház állt már a második világháború idején. Alig pár száz méterre az épülettől aktív fegyveres harc zajlott.
  • Az épület megépítésekor a Festetics család tagjai még a dégi kastélyban éltek.
  • Az ingatlan megvásárlása előtt évekig üresen állt az épület.

  Amennyiben egy felújított parasztház mellett döntesz, biztos lehetsz abban, hogy otthonod izgalmas történetek sokaságát tartogatja.

  Felújított parasztház
  Felújított parasztház

  Parasztház felújítás ötletek

  Ahhoz, hogy a rossz állapotú épületből modern parasztház válhasson, sok-sok munkára és időre volt szükség. A lentiekben három tippet gyűjtöttünk össze saját tapasztalataink alapján.

  1. Tornácos parasztház

  A magyar nyelv értelmező szótára szerint a tornác jelentése:

  Falusi háznak, kúriának rendszerint a bejáratnál levő, folyosóhoz hasonló, fedett külső része; az udvar vagy kert felé eső oldala oszlopos és nyitott.

  Bár a fenti definíció pontos, mégsem teljes. A Kisdió Vendégháznál a tornác a szociális élet, kikapcsolódás, kultúra fogyasztás és pihenés helyszíne. A tornácot tovább gondolva, kialakítottuk a kert felé néző pihenő szekciót. Ahol az alábbi kényelmi dolgok találhatóak meg:

  • kényelmes ülőgarnitúra baráti beszélgetésekhez vagy munkához
  • stabil WiFi kapcsolat kültéri mozi estekhez, zene hallgatáshoz vagy tanuláshoz
  • elektromos dugalj
  • kerti grill
  • kutyamedence
  • napágy
  • napellenző

  Tornácos parasztház vásárlásakor igyekezz az egyéni igényeid alapján kialakítani a kinti teret. Így a beltéri programok mellett, a meleg hónapokban élvezheted a szerves kapcsolatot a kerttel.

  2. Tradíció és a modernitás

  A magyar népi építészet kulturális hagyatéka nagy jelentőségű. Javasoljuk, hogy a felújítás során törekedj a tájépítészeti jellegzetességeket megőrizni. A tradíció és a modernitás parasztházak esetén ízlésesen ötvözhető.

  3. Népies dekoráció

  Ahhoz, hogy a modern parasztház valóban autentikus legyen, kihagyhatatlan a népies dekoráció. Szeretnél költséghatékonyan hozzájutni a legszebb darabokhoz? Kövesd a következő tippeket:

  • Látogass el lokális vásárokra, ahol kedvező áron juthatsz vintage bútorokhoz, dekor tárgyakhoz és műalkotásokhoz!
  • Ne feledkezz meg az online kereskedő feleületekről sem! Kellő türelemmel unikális darabokra lelhetsz az apróhirdetések között!
  • Keress fel helyi képzőművészeket és ezermestereket, akik sokszor kedvező áron készítenek egyedi darabokat!

  Modern parasztház képek

  Egy modern parasztházban a tradíció és korszerű komfort tökéletes szintézist alkot. Mutatjuk, hogyan fest belülről vendégházunk!

  Kíváncsi vagy, milyen egy modern parasztház? Akkor irány a Kisdió Vendégház!

  Kíváncsi vagy, milyen egy modern parasztház? Mielőtt belefognál a felújításba, szívesen megtekintenél egy modern, fejújított parasztházat személyesen? Akkor irány a Kisdió Vendégház! Mutatjuk miért érdemes minket választani.

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!