Skip to content

Málna metszése ősszel: ezekre érdemes figyelni

  Az ősz beköszöntével a kertészek számára a fontos feladatok sorához tartozik a málna bokrok metszése. A megfelelő időben és módon végzett őszi málna metszés kulcsfontosságú a bokrok egészségének és a következő év termésének szempontjából. A málna metszése ősszel ideális időpont a kedvező időjárási körülmények miatt. Tudj meg többet a témában!

  Miért fontos a málna metszése ősszel?

  Az őszi málna metszés számos előnnyel jár. Mutatjuk, melyek a legfontosabbak!

  1. Egészségesebb növények: Az őszi metszés lehetővé teszi a betegségek és kártevők elleni küzdelmet, mivel eltávolítja a fertőzött vagy elöregedett részeket. Ez növeli a bokrok egészségét.
  2. Jobb termés: Az őszi metszés megszabadítja a növényt az elhalt vagy túlságosan sűrű hajtásoktól, így a növények több fényhez és levegőhöz jutnak, ami javítja a termés minőségét és mennyiségét.
  3. Rend és könnyebb karbantartás: Az őszi metszés után a málna kert könnyebben átlátható és karbantartható. A bokrok egyenletesebben terjednek, és könnyebb lesz a gyümölcsök betakarítása is.
  Málna metszése ősszel
  Málna metszése ősszel

  Mikor metsszünk?

  Az őszi málna metszést általában októbertől novemberig végezzük, amikor a bokrok már lehullatták a leveleiket, és a növények pihennek az aktív növekedési időszak után. Az őszi metszés során a növényeknek elég idejük van regenerálódni a hideg hónapok alatt.

  Málna metszése ősszel lépésről-lépésre:

  Málna metszése ősszel lépésről-lépésre:

  1. Elöregedett és elhalt hajtások eltávolítása: Vágd le a bokrok alapjától vagy a talajszinttől az összes elöregedett és elhalt hajtást.
  2. Ritkítás: Távolítsd el a túl sűrű vagy kereszteződő hajtásokat. Az optimális távolság a hajtások között körülbelül 15-20 centiméter.
  3. Hajtások rövidítése: Rövidítsd meg a hajtásokat körülbelül 110-130 centiméter hosszúságúra. Az új hajtások a következő évben hozzák majd a gyümölcsöket.
  4. Támrendszer: Ellenőrizd a támrendszer stabilitását, és cseréld le vagy erősítsd meg szükség szerint.

  Fontos megjegyzések

  • Használj éles, tiszta metszőollót, hogy ne sérüljenek a növények.
  • Műanyag kesztyű és hosszú ujjú ruházat viselése ajánlott a málna tüskéi elleni védelem érdekében.
  • Az elvégzett metszés után a levágott részeket távolítsd el és égesd el, hogy elkerülje a betegségek terjedését.

  Az őszi málna metszés időben és megfelelően végzett feladat, amely meghozza a gyümölcsét a következő szezonban. Tartsd be ezeket a lépéseket, és élvezd a friss, egészséges málnákat a kertedből a következő évben.

  Kipihennéd a kertészkedést? Akkor irány a Kisdió Vendégház!

  Kipihennéd a kertészkedést? Akkor irány a Kisdió Vendégház! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!