Skip to content

Kutyák összeszoktatása, avagy hogyan kerüljük el a totális káoszt

  Bővül a család? Vagy csak egy új játszótársat akarsz meglévő kutyusodhoz? Egy kis kedvenc eltartása és gondozása nagy felelősség, hát még kettőé! Főleg, ha egymásnak teljesen ismeretlenek. Itt van néhány tény és tipp, hogy hogyan érdemes két kutyát összeszoktatni! És kössük fel a gatyánkat, mert a kutyák összeszoktatása nem egy egyszerű feladat.

  Ismerjük meg a kutyákat!

  De tényleg, mert ez az első fontos lépés. A kutyák összeszoktatásánál fontos, hogy ismerjük az ebeket. Az, hogy ismerjük a saját kutyánkat, azt jelenti, hogy tudjuk, milyen személyisége van, mennyire szocializált, nyitott és tisztában vagyunk a természetével. Például, ha sétáltatjuk figyeljük meg, hogy miképpen reagál a többi kutyára, mert az már egy támpontot adhat, hogy hogyan is reagálna egy új lakótársra.

  Ha már teljesen tisztában vagyunk a meglévő kis kedvencünkkel, akkor ideje megismerni a leendő társát is. Itt egy kicsit nehezebb a dolgunk, mivel nem tudjuk megfigyelni a mindennapokban, ezért a legtöbb, amit tudunk csinálni, az az, hogy jó alaposan kifaggatjuk a tenyésztőt/gondozót/tulajt! Hány éves? Milyen fajta? Vagy milyen  keverék? Mennyi idős? Mik az eddigi tapasztalatok? 

  Ha a fentiek közül mindent megcsináltunk, akkor jó úton vagyunk és ideje az első találkozásnak. Akkor nézzük is, hogyan zajlik a kutyák összeszoktatása!

  Kutyák összeszoktatása
  Kutyák összeszoktatása

  Kutyák összeszoktatása lépésről-lépésre

  Semleges terület

  A legfontosabb első lépés, amikor megpróbálunk két kutyát összeszoktatni, hogy semleges helyen mutatjuk be őket egymásnak. A semleges helyszín legyen csendes és ha van rá lehetőségünk, akkor legyen elkerített. Például egy park, ahol kevesen tartózkodnak. A lényeg, hogy egyik eb se tekintse felségterületének a helyszínt. Ez azért fontos, mert ha például otthonunkban mutatjuk be a két kutyát egymásnak, akkor a meglévő kedvencünk lehet betolakodónak fogja tekinteni, ami nagy valószínűséggel agressziót válthat ki belőle. Ha tisztában vagyunk vele, hogy kutyánk domináns típus, akkor érdemes pórázon tartani. Fontos, hogy NE ijedjünk meg, ha nem nagyon ismerkednek elsőre, hisz mi emberek sem hívunk be mindenkit magunkhoz egy kávéra.

  Közös séták – szagminta

  A kutyák összeszoktatásának következő lépése a közös séta. Itt fontos leszögezni, hogy ha elkezdenek egymással játszani, akkor próbáljuk meg őket leállítani, mert még nem ismerik egymást annyira, hogy biztosak legyünk abba, hogy a kimenetel békés lesz. Cél a nyugodt séta és együttlét, hogy szokják egymás társaságát.

  Sétálás közben a kutyák mindent megszaglásznak, mert ők így gyűjtenek információt. Ezért időnként az egyik kutyát engedjük a másik elé, hogy jól meg tudja szimatolni. És figyeljük őket, mert ezt addig kell csinálni, amíg az interakció megszűnik. (Természetesen ez jóval több, mint 2 sétáltatást vesz igénybe)

  Alapos (oda)figyelés

  Ha két kutyát akarunk összeszoktatni, akkor nem kétszer, hanem háromszor annyi időt kell szánni rá, mint eddig. Egyszer az “eredeti”-re, utána az újra, azután pedig a kettővel egyszerre. Ezért ha valaki egy második kutyuson gondolkodik, akkor ezen érdemes elgondolkodni. Ezen felül mindkét kutya viselkedését félszemmel kísérni kell, hogy mi történik, ugyanis fel kell lelkiekben készülni, hogy egymásnak feszül a két eb és akkor azonnal közbe kell lépni, rosszabb esetben akár szájkosárral is. Ezért erősen ajánlott, hogy a házban legyen egy “semleges zóna”.

  Közös szabályok

  Ha azt akarjuk, hogy a két állat egyelően kezelje egymást, akkor mi magunknak is egyelően kell kezelnünk őket. Mindkettőt szeretgessük ugyanannyiszor ugyanannyi ideig! Ugyanannyi ételt kapjanak (persze függ a kutyák méreteitől) ugyanabban az időben! Ne kivételezzünk! Mert különben elkezdenek “harcolni” a figyelmünkért és abból semmi jó nem sül ki.

  Figyelem! A cikk célja kizárólag tájékoztatás, és nem szolgál állatorvosi tanácsadással.
  Az abban található egészségügyi állítások alapján ne hozz döntéseket a kutya egészségét illetően. Minden esetben konzultálj az állatorvossal, mielőtt bármilyen döntést hozol, ami a kedvenced egészségét érinti. Az állatorvos szakértelme és véleménye elengedhetetlen a kutya optimális egészségének megőrzéséhez és kezeléséhez.

  Szállj meg egy valóban kutyabarát helyen!

  Olyan kutyabarát szállást keresel, ahol a vendéggel érkező eb méretkorlát nélkül és ingyen szállhat meg? Akkor válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!