Skip to content

Balaton hőmérséklete: hány fokos a Balaton vize?

  A Balaton, Magyarország büszkesége és legnagyobb édesvizű tava, a nyári hónapokban a turistákat és a helyieket egyaránt vonzza. A tó környéke tele van különféle szórakozási lehetőségekkel és számos fürdőhellyel, de vajon hány fokos a Balaton vize az év különböző időszakaiban? Ebből a cikkből megtudhatod.

  Hány fokos a Balaton vize?

  A Balaton vízhőmérséklete rendkívül változékony és függ a szezontól és az időjárási körülményektől. Az átlagos éves vízhőmérséklet a part mentén 13,1°C körül mozog, és az évszakok függvényében különböző tartományokban alakul. Általában nyáron a legmelegebb a tó vize, amikor a hőmérséklet elérheti akár a 23,8°C-ot is. A legmagasabb vízhőmérsékletet az év során augusztusban, 27,0°C fokon regisztrálják. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a víz hőmérséklete júniustól szeptemberig kellemesen meleg, így ez az időszak ideális a fürdőzésre.

  Hány fokos a Balaton víze?
  Hány fokos a Balaton víze?

  Hol a legmagasabb a Balatomn hőmérséklete?

  A Balaton partjainak hőmérséklete eltérhet egymástól a tó sekélyebb és mélyebb részei, valamint az északi és déli part közötti különbségek miatt. A déli parton a tó sekélyebb, ami miatt a víz gyorsabban felmelegszik, így ez a rész általában melegebb. Az északi parton viszont a mélyebb vizek hűvösebbek lehetnek.

  Balaton hőmérséklete az év különböző időszakaiban

  A következő táblázat mutatja a Balaton hőmérsékletét a hónapok függvényében az elmúlt 7 évben:

  Jan.Feb.Már.Ápr.Máj.Jun.Jul.Aug.Szep.Okt.Nov.Dec.
  °C2,811,116,020,028,028,028,025,019,015,07.00.0
  Balaton hőmérséklete az év különböző időszakaiban

  Ahogy látható, a legmelegebb hónapok a nyári időszakban vannak, különösen júniusban és augusztusban. Ezekben a hónapokban a víz hőmérséklete ideális a fürdésre, úszásra és vízi sportokra.

  Fontos megjegyezni, hogy a Balaton vízhőmérséklete folyamatosan változik, és az éves átlagértékek mellett adott időszakban szélsőséges hőmérsékletek is előfordulhatnak. Az időjárás, az évszakok és a szélirány mind befolyásolják a tó vizeinek hőmérsékletét.

  Balaton vízhőmérséklet: éves megoszlás (Forrás:seatemperature.net)
  Balaton vízhőmérséklet: éves megoszlás (Forrás: seatemperature.net)
  Balaton vízhőmérséklet: éves megoszlás, 7 év adatai alapján (Forrás: seatemperature.net)
  Balaton vízhőmérséklet: éves megoszlás, 7 év adatai alapján (Forrás: seatemperature.net)

  A víz hőmérséklete mellett a Balaton part menti városok és üdülőhelyek között is különbségek lehetnek. A cikkben szereplő adatok szerint például a Balatonboglár, Tihany, Balatonfüred és Siofok közötti vízhőmérséklet különbségek jelentősek, amelyeket a helyi adatok és források rögzítenek. A Balaton egy csodálatos hely, amely nem csak a környező táj szépsége miatt vonzó, hanem a kellemes vízhőmérséklet miatt is. Az éves átlagos hőmérséklete és a meleg nyári vizek miatt ideális hely a fürdőzéshez, és számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a vízi szórakozásra. Ha meglátogatod a Balatont, ne felejtsd el ellenőrizni az aktuális vízhőmérsékletet, hogy a fürdőzést és a vízi tevékenységeket a legmegfelelőbb időben élvezhesd.

  Kedvező árú szállás a meleg vizű déli part közelében? Akkor irány a Kisdió!

  Kedvező árú szállás a meleg vizű déli part közelében? Akkor irány a Kisdió! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!