Skip to content

Gergen Birtok: jönni, enni, inni

  Gergen Birtok – nem szükséges bemutatni a Villányi borvidéket ismerő borkedvelőknek. Interjúnkban mégis erre teszünk kísérletet! Bár a márka csupán 2017-ben jelent meg, jogelődeivel együtt több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza a hazai borkészítésben.

  A Gergen Birtok máriagyűdi központi épülete alatt húzódó pincében több mint 500 éves építészeti megoldásokat fedeztek fel, vélhetően papi dézsmapince lehetett itt. Befolyásolja a gazdag történelmi hagyaték a bortermeléshez fűződő viszonyt? A bortúrára látogatók megtekinthetik a történelmi jelentőségű dézsmapincét?

  Helytörténészek is megerősítik és levéltári adatok szerint is ezen a területen már a római-korban termeltek szőlőt és állítottak elő borokat. Nyilvánvaló, hogy a múlt meghatározza gondolkodásmódunkat. A hagyomány és tradíció követése mellett ugyanakkor figyeljük, alkalmazzuk és keressük is a modern technológiai megoldásokat, hogy a fogyasztói igényeket minél szélesebb körben tudjuk kiszolgálni. A pincénk természetesen látogatható, tapasztalatunk szerint a vendégeink szívesen tekintik meg a többszintes pincerendszert, így is „beleszagolva” kicsit a múltba.

  Gergen Birtok
  Gergen Birtok

  Az 1996-os alapítású BORKERT Kft. saját márkája a Gergen Birtok. Miért indult útjára a Gergen Birtok márka 2017-ben? Hogyan fejlődött az elmúlt évek során a birtok?

  Mindig is vonzott bennünket a környezet, Máriagyűd – mely egyébként jelenleg már Siklós városához tartozik – és környékének igazi „mentális jóllét” hatása van, a szőlő és a bortermelés kultúrája történelmi korokra vezethető vissza. A társaság korábban is aktív részese volt a Villányi borvidéknek. A birtok egyébként a 2016-os tulajdonosváltás után apai dédnagyapám nevét vette fel– mondja Gesztesi László Péter ügyvezető.

  A birtok több mint 40 hektár területen gazdálkodik. Milyen szőlőfajtákat termelnek? Megtekinthető a szőlő a bortúra során?

  Fontosabb fajtáink az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Cserszegi Fűszeres és a Tramini, valamint a klasszikus Portugieser, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon. Ültetvényeink megtekinthetők, bár meg kell jegyezni, hogy a máriagyűdi központtól mintegy 5-6 kilométerre találhatók. Előzetes egyeztetés alapján szervezünk látványszüretet vagy dűlőtúrát is.

  Gergen Birtok
  Gergen Birtok

  A kiváló borokat 2019 óta Németh Krisztián borász készíti. A társaság weboldalán olvasható manifesztóban külön hangsúlyt fektetnek a tradíció és folyamatos innováció szintetizálására. Hogyan lehetséges az új trendeket a villányi gasztro tradíciókkal összeegyeztetni?

  A mai borfogyasztók elvárásaihoz igazodó, jó minőségű, de könnyedebb, gyümölcsösebb borokat szeretnénk készíteni. Ezek mellett a kínálatunkban megtalálhatóak a környékre jellemző, tradicionális borok is.

  Melyek a Gergen Birtok legkedveltebb borai?

  Nem szeretnék egyet sem kiemelni, mert egyébként is az a tapasztalatunk, hogy mindenki megtalálja a maga számára legjobb, leginkább illeszkedő bort.

  Gergen Birtok
  Borospince

  A kedvelt és ismert borok mellett organikus gyümölcslevek, sajtok és pálinkák is megtalálhatóak a birtok termékkínálatában. Mi az oka a termékpaletta szélesítésének?

  Határozott a válaszom erre: a vendégeink visszajelzései, igényei. Mivel nem mindenki fogyaszt alkoholt, úgy éreztük, hogy a minőségi elvárásoknak úgy tudunk megfelelni, ha a saját alapanyagokból állíttatjuk elő a 100%-os gyümölcsleveinket, melyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak. A következő lépés volt a borkínálatunkat kiegészítő, hosszú érlelésű sajtok, aztán a füstöltáruk megjelenése. De itt nem álunk meg, lekvárokkal, olajokkal, a saját pálinkák mellett, borpárlattal is bővítjük kínálatunkat. Célunk egy olasz típusú „enoteca” megvalósítása.

  A pincében családi, baráti összejövetelek, céges rendezvények, borkóstolók megtartását is vállalja a Birtok. Milyen programok közül választhatnak az érdeklődők?

  A máriagyűdi pincénkben maximum 45 főig vállalunk rendezvényeket: családi, baráti, céges eseményeket, akár tematikus borkóstolással, pincetúrával, hideg-meleg ételekkel. A környéken a Villányi Borvidék programjai közül lehet választani, mint ahogyan Siklós városának honlapján, valamint a borindex.hu-n is lehet szemezgetni.

  Gergen Birtok
  Boroshordó

  Azok az olvasók, akik kedvet kaptak a Gergen Birtok borainak kipróbálásához, milyen felületen tudnak vásárolni?

  A kor elvárásainak megfelelően van online vásárlási lehetőség is, webshopunkon keresztül, mindazonáltal mindenkinek javasoljuk, hogy jöjjenek el, ahogyan szlogenünk is mondja:

  „Jönni. Enni. Inni.”.

  A környéken egy kirándulás, a Máriagyűdi Kegytemplom megtekintése, majd nálunk egy jó borkóstolás, kellemes élmény lehet. Ezek mellett elérhetőek vagyunk a Facebookon és az Instagramon egyaránt.

  Gergen Birtok
  Gergen Birtok

  Gergen Birtok elérhetőségek

  Kedvet kaptál a Gergen Birtok meglátogatásához? Az alábbiakban összegyűjtöttük a birtok elérhetőségét.

  Cím: 7800 Siklós, Járó Péter u. 35.
  Telefonszám: +363672579296
  Email cím: info@gergen.hu
  Weboldal: https://www.gergen.hu
  Webshop: www.webshop.gergen.hu