Skip to content

Effenpergel Családi Pincészet: interjú egy kiváló borászattal

  Magyarország hét borrégiójának egyike a Balaton körüli területen található. A magyar tenger vidékén zajló bortermelés egészen az 1. századig, a római korig nyúlik vissza. A hazai és nemzetközi gasztrokultúrában egyaránt elismert balatoni borok hat borvidékről származnak: Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló, Zala. Bár a balatoni bortérképen számos felfedezésre váró pincészet található, a borrajongók semmiképpen sem hagyhatják ki az Effenpergel Családi Pincészetet. Interjúnkban megismerheted a négy generációs borász család magával ragadó történetét, érdekességeket tudhatsz meg a hazai bortermelésről és felfedezheted Balaton egyik legjobb pincészetének kínálatát.

  Az Effenpergel Családi Pincészet történetében a negyedik alkalommal történik meg, hogy ez az életforma évekkel, tapasztalattal apáról fiúra száll tovább. Milyen előnyei és nehézségei vannak a multigenerációs családi együttműködésnek?

  Tavasszal kezdtünk el tudatosabban foglalkozni a social media jelenlétünkkel, ide készített bemutatkozó posztunk szövegében akkor ezt így fogalmaztuk meg:

  „Sokan vagyunk és sokfélék, de az biztos, hogy a legnagyobb gondossággal, értő odafigyeléssel, szívvel teszünk mindent. Nekünk ez az élet maga.”

  Talán így lehet ezt a legjobban leírni. Persze, vannak különbségek, különbözőségek, amik adódhatnak akár generációs akár egyéni sajátosságból, a lényeg az, hogy egy a célunk, egy a szenvedélyünk, ez pedig sok mindent megkönnyít. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalat és az új ötletek, a gyakorlat és az új tudás milyen jól ki tudja egészíteni egymást.

  Effenpergel Családi Pincészet
  Effenpergel Családi Pincészet

  A dédpapa nagy becsben tartott földje mellé a sok-sok év alatt újabb és újabb ültetvények kerültek a családi gazdaságba, így ma már az Effenpergel birtok 12 hektáros, amelynek nagy része Balatonedericsen és környékén fekszik. Milyen kihívások jelentkeztek a jelentős bővülés kapcsán?

  Minél nagyobb a terület, annál több a termés, ehhez nagyobb kapacitás kell, legyen szó akár emberi munkaerőről, akár borászati berendezésekről, erőgépekről vagy mezőgazdasági munkagépekről. Fontos volt megtalálni az egyensúlyt, hogy mindig annyit növekedjünk, amit még elbírunk, majd a növekedés hozta pozitívumokat igyekeztünk úgy a hasznunkra fordítani, hogy ez lehetővé tegye az újabb növekedést. A föld, az ültetvény nagy érték számunkra, egyértelmű volt, hogy amikor lehetőségünk volt rá, növekedtünk, mert élt a fejünkben egy kép a számunkra ideális birtokméretről, amin a számunkra ideális mennyiségben termeszthetjük az összes olyan fajta szőlőt, amit szeretnénk. Látunk még potenciált a növekedésre, ugyanakkor nem tervezünk már sokkal e tekintetben, ugyanis fontos számunkra, hogy mi magunk tudjuk kézben tartani a szőlészeti munkákat, hogy aktív részei legyünk az összes folyamatunknak és persze, hogy megőrizzük azt a családias, közvetlen légkört, ami körülöttünk van és, amit a Vendégeink nagyon kedvelnek.

  A pincészet weboldalán több ponton megjelenik a fenntartható gazdálkodás iránti elköteleződés. Hogyan valósul meg ez a bortermesztés gyakorlatában?

  Agrár környezetgazdálkodási munkánknak fontos alappillére a fenntarthatóság, a természeti erőforrások fenntartható használatán alapuló mezőgazdasági gyakorlat, legyen szó akár a mechanikus soraljművelésről, akár a kézi művelésről vagy kézműves technológiák alkalmazásáról. Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, ami olykor azért kihívások elé is állít minket. Hiszen egyik oldalról fontos tényező az új technológiák megismerése és alkalmazása a még tökéletesebb eredmény elérésének érdekében, más részről viszont fontos érték nálunk a természet tisztelete és szeretete. Folyamatosan törekszünk a balanszra. Egyszerűen, szívből jövően, szaktudással, tapasztalattal teszünk mindent, szem előtt tartva a fontos dolgokat.

  Effenpergel Családi Pincészet
  Effenpergel Családi Pincészet

  Az Effenpergel Családi Pincészet a Balaton-felvidéki borvidék jellegzetes szőlőfajtáiból készít illatos fehérborokat és borkülönlegességeket. Melyek a pincészet legnépszerűbb italai?

  A klasszikus, borvidékre jellemző, reduktív eljárással készült, illatos, friss borok közül egyértelműen az Irsai Olivér a közönségkedvenc, de sokan teszik le a voksukat pincészetünk ars poeticájaként is emlegetett Olaszrizling mellett is.

  Effenpergel Családi Pincészet
  Effenpergel Családi Pincészet

  A gourmet fogyasztók csemegézhetnek habzó, héjon érlelt vagy éppen kései unikumok között is. Milyen egyéb italokat próbálhatnak ki a különlegességek kedvelői az Effenpergel Családi Pincészet kínálatában?

  Egy részt a friss, illatos boraink között is vannak olyanok, amelyekben van egy kis rafinéria, mint például az Eleven vagy a Virgonc, itt a hozzáadott szénsav teszi még különlegesebbé az adott tételt. Prémium kategóriás boraink komplexebbek, legtöbbjük fahordós érlelést is kap, ezek a testesebb tételek, mindegyiknek más a különlegessége: például ha adottak a lehetőségek, a szürkebarátot a héján érleljük, ettől gyönyörű színt kap, a késői olaszrizlinget veltelínivel házasítjuk, hogy egy rendkívül komplex zamatot kapjunk, a chardonnay-t pedig úgy érleljük, hogy ritkábban előforduló, különlegesebb arcát is meg tudja mutatni. Időjárástól függően jégbort is készítünk, talán ez az egyik legnagyobb unikum, egyedülálló készítési technológiája a borfogyasztás egy másik oldalába is betekintést nyújt.

  A kiváló borok mellett számos pálinka is elérhető a pincészet kínálatában. A termékcsomagoláson Debreczeny Zoltán festőművész alkotásai találhatóak. Hogyan született meg az együttműködés az Íráskép Galéria képzőművészével?

  A kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon hosszú éveken keresztül voltunk „szomszédok”, Zoltán a buszmegállót alakította át mini galériává mi pedig emellett kínáltuk borainkat. A képek egyedi stílusa rögtön magával ragadott minket, az esemény ideje alatt sok időt töltöttünk együtt, rengeteget beszélgettünk, innen aztán már nem volt visszaút, egyértelművé vált, kell valami közös. Zoltán alkotásai azóta nem csak a pálinkákon találhatóak meg, tapolcai borboltunkat több festménye is díszíti, a legkülönlegesebb pedig talán a dédmama kapájának művészi újraalkotása, ami szintén a BorBarlangban található.

  Effenpergel Családi Pincészet
  Effenpergel Családi Pincészet

  A weboldalon az alábbi manifesztó olvasható: “A régiós rendezvények aktív tagjaként helyi fesztiválokon kínáljuk borainkat, új programlehetőségek létrehozásával pedig igyekszünk fellendíteni a kistérségi közösséget, hogy útravalóul tudjuk adni ezt az életérzést és szellemiséget mindenkinek.” Milyen borprogramokra számíthatnak az olvasók a közeljövőben

  A Balaton környéke télen is rejt magában legalább annyi különlegességet, mint nyáron, ezért bátran ajánljuk Vendégeinknek, hogy ilyenkor is látogassanak el ide, ami a programokon túl a téli Balaton látványával is kecsegtet. Soron következő balatonedericsi program a Forraltbor főző verseny, itt a résztvevők több csapat izgalmas, különleges receptúráit kóstolhatják végig. Decemberben kerül majd megrendezésre az Újborok első versenye, ahol a szakmai zsűri érzékszervi bírálat útján választja majd meg a legjobbakat. Végül, de nem utolsó sorban pedig meg kell még említeni a falusi bálokat is. Ezek igazi, sok tekintetben hagyományőrző mulatságok, tánccal, zenével. Mindenki készít valami finomat otthon, kitesszük egy közös asztalra és örömmel falatozunk, beszélgetünk, mulatunk. Ez az igazi, hamisítatlan falusi batyusbál, amit szerintünk egyszer mindenkinek át kell élni.

  A fenti interjúban megismerhetted az Effenpergel Családi Pincészet történetét, termék kínálatát és szellemiségét. A családi borászat a hagyományokat tiszteletben tartva, innovatív és ökológiailag tudatos módon állítja elő kiváló italait. Ha Balatonon vagy környékén jársz, látogasd meg az egyedülálló borászatot!

  Amennyiben szívesen megismernéd az Effenpergel Családi Pincészet mindennapjait, kövessétek őket Facebook és Instagram oldalaikon. Ha pedig kedved támadt megkóstolni a pincészet borait vagy pálinkáit, látogass el weblapjukra!