Skip to content

Bűzmirigy betegség tünetei és kezelése

  A bűzmirigy, más néven anális mirigy vagy sacculi glandula, egy apró mirigyrendszer, amely a kutyák és más emlősállatok végbélnyílásánál található. Bár kicsi és szinte láthatatlan, a bűzmirigynek fontos szerepe van az állatok életében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi a bűzmirigy feladata, mikor jelentkezhetnek a vele kapcsolatos problémák, mikor szükséges és hogyan lehet kinyomni.

  Mi a bűzmirigy feladata?

  A bűzmirigyeknek két párja van, és a kutyák végbélnyílásának mindkét oldalán helyezkednek el. Ezek a mirigyek felelősek egy speciális folyadék termeléséért, amelyet elválasztáskor a végbél környékére juttatnak. Ez a váladék különleges szagú anyagokat tartalmaz, amelyek az állatok közötti kommunikációban játszanak szerepet. Amikor egy kutya ürít, ez a mirigyváladék a széklettel együtt távozik és jelzéseket hordoz más állatok felé.

  Bűzmirigy (forrás: Wikipedia)
  Bűzmirigy (forrás: Wikipedia)

  Mikor tudhatjuk, hogy baj van a bűzmiriggyel?

  Néha a bűzmirigyekkel kapcsolatos problémák jelentkezhetnek, ha a mirigyek nem ürülnek ki megfelelően, vagy túlzottan eltömődnek. Ez gyakran kellemetlen tüneteket okozhat a kutyánál, például:

  1. Intenzív szag: Amikor a bűzmirigyek nem ürülnek ki megfelelően, a felgyülemlett váladék kellemetlen szagot okozhat, ami könnyen érzékelhető lehet a kutya közelében.
  2. Nyalogatás és viszketés: A kutyák, akiknek problémájuk van a bűzmirigyükkel, gyakran nyalogatják és vakarják a végbél környékét, mivel az eltömődött vagy gyulladt mirigyek diszkomfortot okozhatnak számukra.
  3. Változó széklet: Az eltömődött bűzmirigyek hatására a kutya széklete változhat, például keményebbé, lágyabbá vagy esetenként véres lehet.

  Mikor kell kinyomni a bűzmirigyet?

  A bűzmirigyek kinyomását akkor lehet megfontolni, ha kutyánk jeleket mutat a problémás mirigyekkel kapcsolatban, mint például az említett kellemetlen szag, viszketés, vagy székletváltozások. Fontos azonban kiemelni, hogy a bűzmirigyek kinyomása nem minden esetben szükséges, és ezt legjobb egy tapasztalt állatorvos véleményére bízni.

  Ha gyanú merül fel a bűzmirigyekkel kapcsolatos problémákról, akkor keressük fel a kutyánkat kezelő állatorvost. Az állatorvos megvizsgálja a mirigyeket, és szükség esetén elvégezheti a kinyomást. Fontos azonban, hogy ezt csak szakember végezze el, mivel a nem megfelelő kinyomás sérülést és fájdalmat okozhat a kutyának.

  A bűzmirigyekkel kapcsolatos problémák megelőzése érdekében rendszeresen vigyük kis kedvencünket állatorvosi ellenőrzésekre és tanuljuk meg azokat a jeleket, amelyek a mirigyek eltömődésére vagy gyulladására utalhatnak.

  Figyelem! A cikk célja kizárólag tájékoztatás, és nem szolgál állatorvosi tanácsadással.
  Az abban található egészségügyi állítások alapján ne hozz döntéseket a kutya egészségét illetően. Minden esetben konzultálj az állatorvossal, mielőtt bármilyen döntést hozol, ami a kedvenced egészségét érinti. Az állatorvos szakértelme és véleménye elengedhetetlen a kutya optimális egészségének megőrzéséhez és kezeléséhez.

  Szállj meg egy valóban kutyabarát helyen!

  Olyan kutyabarát szállást keresel, ahol a vendéggel érkező eb méretkorlát nélkül és ingyen szállhat meg? Akkor válaszd a Kisdió Vendégházat! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!