Skip to content

A balatoni halak teljes listája: részletes ismertetés

  A Balaton, hazánk legnagyobb és legismertebb édesvízi tava, nem csupán a számtalan fürdőhelye miatt vonzza a turistákat, hanem gazdag halállománya miatt is. A tavon fellelhető különféle halak nemcsak a horgászokat vonzzák, hanem azokat is, akik szeretnék megismerni a Balaton víz alatti világát és az ott élő fajok sokszínűségét. A következőkben bemutatunk a Balatonban található halak közül néhányat. Lássuk, milyen balatoni halak találhatóak a magyar tenger vizében!

  Balatoni halak

  Csuka (Esox lucius)

  A csuka Magyarország egyik legismertebb ragadozó halállata, amely a Balatonban is megtalálható. Teste hosszúkás és lapított, oldalán szürkés-zöldes mintázattal. Kiemelkedő jellegzetessége a hosszú, éles fogazatú szája és a ragadozó életmódra utaló, zsigeri vágyat keltő tekintete. A csuka a kisebb halak mellett kisebb gerinces állatokkal, kétéltűekkel, sőt, madarakkal is táplálkozik.

  Bodorka (Rutilus rutilus)

  A bodorka egy közismert édesvízi halfaj, amely a Balatonban is elterjedt. Teste oldalról lapított, hátúszója és farka vöröses árnyalatú. A Balatonban gyakran alkot nagy rajokat, és a sekélyebb, nádasos részek közelében található meg. Mivel apró mérete miatt könnyen zsákmányává válik a ragadozóknak, így az egyik legfontosabb táplálékforrása a Balatonban élő ragadozó halaknak.

  Amur (Ctenopharyngodon idella)

  Az amur, más néven fürkész, egy nagytestű, növényevő hal, amelyet a Balatonban is megtalálhatunk. Teste hosszú, a hasi rész fehér, míg a háta szürkésbarna. Az amur jelentős szerepet játszik a Balaton ökoszisztémájának egyensúlyában, mivel a növényeket és algákat táplálékként használja fel.

  Vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)

  A vörösszárnyú keszeg a keszegfélék családjába tartozik, és a Balatonban elterjedt hal. Nevezetessége a vörös színű uszonya, ami a nevére utal. Teste oldalról kissé lapított és ezüstös, halvány sávval díszített. A vörösszárnyú keszeg kiválóan alkalmazkodott a sekélyebb vizekhez, így a partközelben és a nádasokban szokott tartózkodni.

  Jászkeszeg (Leuciscus idus)

  A jászkeszeg az egyik legnagyobb testű hal a keszegfélék családjában, és a Balatonban is előfordul. Teste oldalról kissé lapított, a háta szürkészöld, oldalán ezüstös szalag található. A jászkeszeg nemcsak a Balatonban, hanem más édesvízi vizeinkben is gyakori, és sok horgász kedvelt zsákmányhala.

  Balin (Aspius aspius)

  A balin a pontyfélék családjába tartozó ragadozó hal, amelynek megjelenése hasonló a keszegekéhez. A Balatonban is megtalálható, azonban különösen a mélyebb vizekben lelhetőek fel példányai. Teste hosszúkás és lapított, sötét színű, oldalán ezüstös csíkokkal.

  Szélhajtó küsz (Alburnus alburnus)

  A szélhajtó küsz egy apró hal, amely a Balatonban is gyakran előfordul. Teste oldalról kissé lapított és ezüstös színű. A szélhajtó küsz leggyakrabban a tápláléklánc alacsonyabb szintjén helyezkedik el, és a partközelben él.

  Karikakeszeg (Blicca bjoerkna)

  A karikakeszeg a pontyfélék családjába tartozik és a Balatonban is megtalálható. Teste oldalról kissé lapított, és a fehér hasi részén jellegzetes fekete karika található. Ez az apró hal a sekélyebb vizekben és a nádasokban is gyakori.

  Dévérkeszeg (Abramis brama)

  A dévérkeszeg a keszegfélék családjába tartozik, és a Balatonban is megtalálható. Teste oldalról enyhén lapított, sötétszürke hátú és ezüstös hasú. A dévérkeszeg a partközeli vizekben található meg leggyakrabban.

  Lapos keszeg (Abramis ballerus)

  A lapos keszeg hasonló testformával rendelkezik, mint a dévérkeszeg, de kisebb méretű. A Balatonban található egyik ritkább faj, és a horgászok között is kevésbé népszerű, de a kisebb példányok gyakran találhatók meg a nádasokban és a sekélyebb részek közelében is.

  Garda (Pelecus cultratus)

  A garda a keszegfélék családjába tartozó hal, amely a Balatonban is megtalálható. Teste hosszúkás és oldalról kissé lapított, hátúszója és farka sárgás színű. A garda leggyakrabban a sekélyebb vizekben, a partközeli nádasokban és növényzetben található meg. Az apró táplálékú halakat és az aljzaton található ízeltlábúakat fogyasztja.

  Compó (Tinca tinca)

  A compó, más néven törpeharcsa, a compófélék családjába tartozik, és a Balatonban is elterjedt. Teste enyhén lapított és hátoldalán olajzöld vagy sárgásbarna színű, oldalán pedig arany vagy sárgás csillogás látható. A compó a szikes vizeket kedveli, ahol az aljzatot folyamatosan felásva táplálkozik.

  Halványfoltú küllő (Gobio albipinnatus vladykovi)

  A halványfoltú küllő a körgyűrűs halak családjába tartozik, és a Balatonban is előfordul. Teste hosszúkás és oldalról lapított, hátoldalán szürkésbarna foltok találhatók. A halványfoltú küllő a fenéken él, és a növények, algák, valamint apró vízi gerinctelenek jelentik fő táplálékát.

  Kínai razbóra (Pseudorasbora parva)

  A kínai razbóra egy kisebb testű, Ázsiából származó hal, amely sajnos invazív fajként megjelent a Balatonban és más európai vizekben is. Teste oldalról kissé lapított, a háta szürke vagy olajzöld, oldalán ezüstös csíkokkal. A kínai razbóra nagy szaporaságú és verseng a helyi halfajokkal az élelemért és az élőhelyekért.

  Szivárványos ökle (Rhodeus sericeus amarus)

  A szivárványos ökle a kárászfélék családjába tartozik, és a Balatonban is megtalálható. Teste oldalról kissé lapított és ezüstös, oldalán jellegzetes fekete foltok láthatók. A szivárványos ökle főleg az algák és egyéb növényi anyagok fogyasztásával táplálkozik.

  Kárász (Carassius carassius)

  A kárász, más néven fűrészpikkelyű kárász, a pontyfélék családjába tartozik, és a Balatonban is gyakori hal. Teste oldalról kissé lapított és ezüstös, hátoldalán szürkés vagy zöldes árnyalat látható. A kárász az egyik legfontosabb halfaj a Balaton halállományában, és számos halászati célú tenyészetben is tenyésztik.

  Ezüstös kárász (Carassius auratus gibelio)

  Az ezüstös kárász a kárász egy alfaja, és szintén a pontyfélék családjába tartozik. Teste hasonló a kárászéhoz, de általában ezüstösebb és testesebb. A Balatonban gyakori, és jelentős szerepet játszik a halállományban.

  Ponty (Cyprinus carpio)

  A ponty a pontyfélék családjának legismertebb képviselője, és a Balatonban is jelentős mennyiségben fordul elő. Teste oldalról kissé lapított és általában sárgásbarna, de a színezete változhat. A ponty az egyik legfontosabb horgászati és akvakultúra szempontjából jelentős halfaj.

  Fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix)

  A fehér busa, más néven kínai busa, Ázsiából származó halfaj, amelyet az akvakultúrában is tenyésztenek. Teste oldalról kissé lapított, hátoldalán ezüstös színű, oldalán pedig fehér csíkok láthatók. A fehér busa az egyik legnagyobb méretű hal a Balatonban, és a halállomány egyik meghatározó tagja.

  Pettyes busa (Aristichthys nobilis)

  A pettyes busa szintén egy kínai halfaj, amelyet az akvakultúrában tenyésztenek. Teste hasonló a fehér busáéhoz, de az oldalán fekete pettyekkel díszített. A pettyes busa a Balatonban is megtalálható, de elterjedtsége nem olyan jelentős, mint a fehér busáé.

  Felkeltették az érdeklődésed a Balatoni halak? Akkor irány a magyar tengertől 20 percre található Kisdió!

  Felkeltették az érdeklődésed a Balatoni halak? Akkor irány a magyar tengertől 20 percre található Kisdió! Mutatjuk miért!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!