Skip to content

Balaton érdekességek: 11 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a magyar tengerről

  Ha Közép-Európába utazunk, nem hagyhatjuk ki a régió egyik legcsodálatosabb természeti kincsét, a Balatont. Ez a tó maga a tökély, amely számtalan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, a pihenésre és az aktív időtöltésre egyaránt. De miért is ilyen különleges a Balaton? A Balaton érdekességek cikkünkben 11 kevésbé ismer tényt mutatunk be a magyar tengerről.

  Balaton érdekességek

  1. Magyarország első tájvédelmi körzete a Balaton környékén található

  1997-ben megalapították a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, mely magában foglalja a Balatont és annak környékét is. Ezen a területen található Tihanyi-félszigetet már 1952-ben tájvédelmi körzetnek nyilvánították.

  2. Az évi napos órák száma akár 2000 is lehet

  Balaton érdekességek listánkon fontos megemlíteni, hogy az évi napos órák száma akár 2000 is lehet. Amely meghaladja számos népszerű turisztikai úti cél napsütötte óráinak számát.

  3. A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava

  A maga 594 négyzetkilométerével Közép-Európa legnagyobb tava, 77 km hosszú, átlagosan 3 méter mély, 1,3-14 km széles.

  Balaton érdekességek
  Balaton érdekességek

  4. A rómiak Lacus Pelsonak névvel illeték

  A rómaiak Lacus Pelsonak (lapos tónak) nevezték– kitalálod, mi ez? Ez bizony a Balaton.

  5. A tó teljes vízkészlete kb. 2 évente cserélődik

  A Balaton vízmennyisége 1800 millió m³, a tó teljes vízkészlete kb. 2 évente cserélődik le. Vizét a Zala folyó táplálja, a felesleget pedig a Sió csatornán keresztül a Duna vezeti el. Az iszapos alj miatt sokan kételkednek benne, de a Balaton vízminősége kiváló, Európa egyik legtisztább vize. Sőt, a víz és maga az iszap is gyógyító hatással bír. A tó vize nem teljesen édesvíz, tartalmaz természetes ásványi sókat, így a fagyáspontja is némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius.

  6. Egykor a Balaton helyén valóban tenger volt

  A „magyar tenger” helyén egykor valóban tenger hullámzott, amely többszöröse volt a mostani Balatonnak, sőt az egész Kárpát-medence víz alatt volt néhány millió éve.

  7. Akár 2 méteres hullámok is lehetnek a Balatonon

  Ma a tengerre más csak a Balaton vizének különösen nagy – akár 2 méteres – hullámai emlékeztetnek. A hullámok meredekségét a meder interferenciája idézi elő. A tó legmélyebb pontja is (12,5 m) sekélyebb, mint más természetes tavak mélysége (amelyek 10-100 méter mélyek is lehetnek), tehát a mélység/terület arány eltérő. A tó sekélysége miatt egy távolabbi ponton feltámadó szél is meredek hullámokat idézhet elő. A hullámok hossza 2-12 méter között mozog, a szél elülte után kb. két óra szükséges a hullámok elcsendesedéséhez.

  Balaton érdekességek
  Balaton érdekességek

  8. Nyáron akár 26 °C hőmérsékletű is lehet a víz

  A sekély víznek köszönhetően a nyári vízhőmérséklet akár 26 °C is lehet, a tó déli partján akár 300 métert is gyalogolhatunk a mély vízig.

  9. Kimagaslóan tiszta a levegő a Balaton környékén

  Kevesen tudják, de a Balaton környéke az ország legtisztább levegőjű területe.

  10. Cholnoky Jenő az egyik legjelentősebb földrajztudós kutatója a térségnek

  A tavat, élővilágát, jelenségeit sokan kutatták, de legnevesebb kutatója, Cholnoky Jenő földrajztudós, író, geográfus és egyetemi tanár volt. Ő adta meg a fenti, meredek hullám keletkezést megmagyarázó jelenség magyarázatát is 1936-ban.

  11. Nyáron duplázódik a Balatoni lakosok száma

  A Balaton minden évszakban lenyűgöző, így jelentős turisztikai célpont, nyári szezonban a környékbeli lakosság száma a duplájára nő.

  Balatoni érdekességek olvasása helyett inkább saját élményeket gyűjtenél?

  Balatoni érdekességek olvasása helyett inkább saját élményeket gyűjtenél? Akkor irány a Kisdió!

  • Kutyabarát szállóhely: Nehéz gondoskodni kedvenced szállásáról a nyaralásod alatt? Nem szívesen hagyod otthon ebed? Semmi gond, a Kisdió Vendégház kutyabarát üdülőhely.
  • 2 hálószoba: A Kisdió Vendégházban két zárható, szeparált hálószoba található, kényelmes, nagy méretű francia ágyakkal. Illetve a közösségi térben további 2 férőhelyes kanapéágy használható.
  • 6 férőhely: Szálláshelyünkön összesen 6 férőhely van, így akár nagyobb baráti társasággal is megszállhatsz vendégházunkban.
  • Villámgyors WiFi kapcsolat: Elérhető vezeték nélküli internet (WiFi) a vendégházban. A gyors sebességű, megbízható internet alkalmas munkához, videó és filmnézéshez.
  • Kiváló felszereltség: A Kisdió Vendégházban az alábbiakat találod meg: nagyméretű hűtőszekrény, mélyhűtő vízforraló, indukciós sütőlap, mikrohullámú sütő, étkészlet, evőeszközök, poharak, mosogatógép, mosógép, ágynemű, környezetbarát napelemes energiaforrás, tál a kiskedvenceknek és ruhatároló szekrények.
  • Ingyenes, zárt parkoló: A Kisdió Vendégház saját, ingyenes parkolóval rendelkezik, ahol akár 3 gépjármű is elférhet. A vendégház előtti utca szakaszon ingyenes a parkolás.
  • Óriási, saját zárt kert: Szívesen pihennél este saját kertedben? Szeretnéd, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak egy zárt kertben? Örülnél, ha nem csak számodra, de kutyád részére is élvezetes lenne a nyaralás? Vendégházunk biztonságos, saját kerttel rendelkezik!